Helgen 25 – 26 mars 2023: Vårfru, sommartid, vinter och… viiin!


 Kära dagbok…

Glas Uppsala vin o deli

Massor av vin på Uppsala vin & delimässa.

Lördag. Våffeldagen. Men här skulle det inte bli några våfflor på lördagen utan vin. Massor av vin. Jag skulle nämligen använda min födelsedagspresent från förra året från Fästmöns föräldrar och syskon med respektive: ett besök på vin- & delimässan i Uppsala Konsert & Kongress inklusive en baroloprovning. Anna skulle givetvis följa med.

Fast när vi vaknade var våren bortblåst. Det hade snöat mycket – och det skulle komma ännu mer under dan. Eftersom vi inte skulle vara på mässan förrän nån gång mellan klockan 12 och 13 kunde vi starta lördagen lugnt. Läsning och kaffe på sängen för min del. Lördagsfrukost med kokta ägg till oss båda. Medan Anna valde utstyrsel för dan hann jag ringa hennes snälla mamma och babbla mobiltelefoni en stund. Sen halkade vi iväg längs Main Street.

Det var inte så bra info på mässans webbplats. För oss som inte hade deltagit tidigare hade det varit bra att få veta mer om dryckeskuponger och annat praktiskt. Nu lyckades Anna i alla fall köpa kuponger åt oss båda. Efter att ha besökt garderob och toalett inledde vi mässbesöket med bubbel. Man fick alltså köpa fem centiliter dryck. Priserna varierade mellan 20 och vanligen 40 kronor. Drink och starkare alkohol än vin och öl var dyrare, förstås.

Att försöka ta snygga wefies är jag inte bra på, men vi ser i alla fall rätt glada ut. Första timmen strosade vi runt på plan ett och provsmakade ostar, mest, men även ett och annat kex och choklad, och i glasen förutom bubbel även rödvin. Av det senare blev det först ett Montepulcianovin och sen några centiliter Direktören från Länna dryckeshandel. Anna valde att prova en öl från Länna i stället.

Klockan 14 var det dags för Baroloprovningen. Den skedde i Deliovins regi av en glad (?) göteborgare vid namn Stefan. Inte lika rolig som Tre Kronorkillarna, men bra. Vi fick prova, fråga, lästips och bara njuta – allt medan snön bara föll. Jag ska omvärdera Baroloviner, för de viner vi fick smaka var riktigt goda. Men så var det ganska exklusiva sorter som kostade mellan cirka 300 och över 1 000 spänn…

Dryckeskuponger för 200 spänn per skalle räckte finfint. Vi fick ju också vin på provningen. Innan provningen köpte vi en assiett med små smakbitar av ost så att vi inte skulle bli alltför snurriga. Men efter provningen behövde vi nåt mer. Det blev Croque Monsieur på kalkon och ost med härlig stark senap. Efter det var vi redo att prova lite fler drycker, bland annat var sin GT hos Hendricks gin med såväl gurka som ginger ale. Vi rundade av med var sin lager från Länna. Två påsar följde med hem. Den ena innehöll choklad från Pralinhuset, den andra tre ostar (Baroloost, cheddar och en smakrik hårdost).


Hemma satte vi upp fötterna, drack kaffe och mumsade choklad.
Jag var mycket nöjd med och glad för min fina födelsedagspresent. Dessutom fick vi behålla våra glas. Kan ju vara bra att ha.

Det var en riktig vinterkväll, denna vårfrudag 2023. Vi tillbringade kvällen i var sin fåtölj, såg två avsnitt av senaste säsongen Shetland och… provade lite ostar till ett glas enkel Copertino. Plötsligt var klockan nästan ett. Och fan tro’t, men det hade blivit sommartid.

∼ ♦ ∼

Våffelmix och våffeljärn

Viktigt inköp idag. Järnet lyftes ner från översta hyllan i skafferiet.

Söndag och jag vaknade av ett hest skrik från CitrusInte hade jag alls ont i huvet utan jag studsade upp och gav katterna mat, tömde pottorna och diskmaskinen. Slumrade en stund till innan det blev samma start på morgonen som igår. 

Idag skulle det emellertid inte bli nån vinprovning. Ingen alkohol alls, sa vi. Medan Anna gick ett varv med dammsugaren åkte jag iväg för att köpa mat till oss och katterna. Vi hade bestämt oss för att fira våffeldagen idag i stället och äta våfflor till middag. Jag klättrade upp på en stege och fick ner järnet som stod på översta hyllan i skafferiet med en massa burkar ovanpå.


Våffelmix, grädde och hjortronsylt
köpte jag när jag var på dagens shoppingtur. Vi sa att det blir två, max tre våfflor per skalle. Jag åt de två här nedan… och ett par, tre till.

Våfflor med grädde och hjortronsylt

Det skulle bli två, max tre våfflor. Det blev de här två. Och ett par, tre till.


Senare kommer en leverans från Linas matkasse.
Det blir tre middagar i veckan, tre gånger som vi slipper tänka ut vad vi ska äta. Underbart!

∼ ♦ ∼

Utöver detta vad har mer hänt? Jag har besvarat en miljöhälsoenkät. Fanns inget alternativ om nysande närboende eller andra närboende som stoppar hissen genom att ställa upp hissdörren när en kommer hem fullastad med varor. Sånt som stör mig i min närmiljö.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Helgen 25 – 26 mars 2023: Vårfru, sommartid, vinter och… viiin!

  1. Vinmässa är trevligare än snöoväder, det första kanske gjorde så du stod ut med det andra 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.