Livet innan du dör


Ett inlägg om en bok av en Uppsala-författare.Lina Nordquists bok Livet innan du dörBöcker som handlar om Uppsala eller Motala och författare med anknytning till nån av städerna intresserar mig. (Den som känner mig fattar varför.) Jag blev nyfiken på Lina Nordquist, bosatt i Uppsala. Inte för att hon är diabetesforskare, apotekare eller liberal politiker utan för att hon också är författare. Hennes andra roman, Livet innan du dör, kom ut hösten 2022. Boken utspelar sig i ett villaområde i Uppsala. Den boken köpte jag och läste i mars 2023. Det blev ett möte med en ny författarbekantskap.

Boken handlar om några grannar som alla har sitt eget bagage att bära. En korsade fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde har varit polis. En kväll i juli möts de. Deras berättelser blir en sorts skröna, för i det idylliska villaområdet är det inte mycket som står rätt till. Några timmar förflyter. När de skiljs åt är en av dem… död.

Det här är inte nån deckare eller nån regelrätt spänningsroman utan samtida skönlitteratur, som Bokus kategoriserar den. Det handlar om relationer, inklusive en HBTQ-relation och ett T, om brott och oärlighet, men också om känslor och kärlek. Här är även… misshandel, grymhet, våld och rasande mycket ångest. Bitvis mår jag så dåligt när jag läser boken att jag måste pausa. Det är så mycket… sorg i boken, sorg på alla håll och kanter. Författaren är fantastiskt duktig på att skildra det mänskliga psyket och de karaktärer som har huvudrollerna i den här romanen. Utöver det hanterar författaren språket på ett utomordentligt sätt.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken, men tänk på att du behöver må ganska bra för att orka läsa den.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.