Arvet


Ett inlägg om första delen i en isländsk deckar-serie.Yrsa Sigurdardóttirs bok ArvetEn bok jag nätshoppade på Bokus mellandagsrea på pocket var Yrsa Sigurdardóttirs Arvet. Det är den första delen i Freya- & Huldar-serien och den kom ut redan 2014. Sen dess har det kommit ytterligare några delar. Författaren har skrivit andra deckare, men för mig blev det en ny författarbekantskap.

En kvinna, tillika mamma och maka, hittas mördad på ett väldigt läskigt sätt i sitt hem i Reykjavik. Det enda vittnet är hennes lilla dotter som polisen hittar gömd i kvinnans sovrum där mordet skedde. Flickan är givetvis chockad av händelsen och vill inte prata. Polisen Huldar försöker tillsammans med barnpsykologen Freya att få flickan att berätta. Men det är inte helt enkelt. Huldar är polis och ganska brysk. Dessutom har han och Freya haft ett one night stand… Mördaren lämnar emellertid ledtrådar till dem. Det visar sig att det ska bli fler offer.

Det här är otäckt så det förslår! Riktigt läskigt. Som läsare anar jag att morden har nåt att göra med fosterbarnsplaceringar. Men morden är väldigt brutala och utan att avslöja för mycket kanske det är den här boken våra katter har läst eftersom de hatar dammsugaren…

Även om det skildras kärleksrelationer också blir det aldrig jolmigt. Islänningarna tycks vara lika karga som sin natur, tror jag. (Jag vet inte, gissar, har aldrig varit på Island.) Personerna skildras inte så ingående till sina utseenden utan här är det människornas inre som är viktigast.

Toffelomdömet blir det högsta. (Jag skrev bara det här stycket och stycket ovanför efter operationen, resten i förväg. Önskar jag kunde skriva mer, men nu har jag överskridit dagens datordos – sju rader… Nåja, jag kommer igen. Snart!)

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i x-serien:

  1. Arvet (läs texten ovan!)
  2. Straffet
  3. Upprättelsen
  4. Avgrunden

Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arvet

  1. Har läst andra böcker av författaren och de har jag verkligen gillat!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.