Vattenlandet


Ett inlägg om en Motaladeckare.


 

Susanne Bolls bok VattenlandetUnder min konvalescenstid i Motala efter första handoperationen tog jag många promenader. Vid den första av dessa vandringar slank jag in på Motormuseet och hittade… en deckare i Motalamiljö. Självklart slog jag till och köpte Motalafödda Susanne Bolls bok Vattenlandet, den fjärde delen i Vera Lilja-serien.

Boken inleds med blod, tyvärr, och därefter med ett lik. En familj hittar ett av Motalas kommunalråd i Motalaviken. Mannen är mördad och fåglar har redan börjat snaska på honom. Motivet kan vara bygget av vattenlandet, en fråga som kommunalrådet har drivit, men det kan också finnas andra orsaker. Vera Lilja, född i Motala men psykolog och konsult hos polisen i Stockholm där hon numera bor, är i stan när liket hittas. Hennes vän polisen Kenneth Karlsson kopplas in på fallet. Samtidigt håller Vera och Kenneth samt hans man Leo med flera på att planera Veras syster Evas bröllop.

Miljöerna växlar mellan Motala och Stockholm, men det är som sagt Motalaskildringarna jag gillar. Det vimlar av karaktärer och hade jag läst tidigare delar skulle jag kanske ha känt till flera av dem. Som det är nu saknar jag en lista över persongalleriet. Boken är i övrigt lättläst. Den är inte jättespännande även om den handlar om såväl mord som droger med mera. Det är lite för mycket relationsskildringar för att helt passa mig. Men jag får ett gott och högt skratt när beskrivningen av det Motalianska uttrycket uscha-an förklarat.

Boktitlarna i serien får mig att tänka på Malin Fors-serien av Mons Kallentoft, en annan författare med rötterna i Östergötland. Det är emellertid det enda som de två serierna har gemensamt.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om boken, men eftersom jag har fått skriva det här inlägget i etapper på grund av onda handen låter jag bli. Fast…

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Vera Lilja-serien:

  1. Eldsystrar
  2. Luftburen
  3. Jordanden
  4. Vattenlandet (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Krämpor, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vattenlandet

  1. Det får alltid en lite extra skjuts i upplevelser i böcker när man känner igen miljön..

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.