Ett rödvin: Poliziano Vino Nobile de Montepulciano 2019


Ett inlägg om ett italienskt rödvin.


 

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2019

Ett strävt vin på fyra druvor.

Söndagsmiddag kräver lite god dryck i glasen. Dessutom tyckte jag att det var värt att fira Fästmöns återkomst. Jag tog fram en flaska Poliziano Vino Nobile de Montepulciano 2019 ur vinskåpet.

Dessvärre hann jag knappt lufta vinet, men nåja… Det var ett exklusivare vin ur det tillfälliga sortimentet, så det borde funka ändå.

Det här vinet är gjort på fyra druvor: sangiovese, canaiolo, merlot och colorino. Två av druvorna är välkända för mig, de två andra icke. Canaiolo är en blå druva som tidigare var huvudruva i chiantiviner. Idag används den för att mjuka upp sangiovesedruvan som är ganska sträv. Colorino förstår den språkkunnige nog vad dess syfte är – att ge vinet fin färg.

Vinet är fylligt, strävt och har hög fruktsyra. Systembolaget rekommenderar det till rätter med mörkt kött, det vill säga nöt, lamm och vilt. Vi åt kolgrillad kyckling som var välkryddad.

Alkoholhalten ligger på 14,5 procent, sockerhalten känner jag inte till. På prislappen står det 241 kronor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Nyanserad, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kryddnejlika, pomerans, nypon, nougat och vanilj. […] Nyanserad, kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kryddnejlika, pomerans, nypon, nougat, ceder och kakao.

Det här vinet var väldigt strävt, men kycklingen och framför allt potatisgratängen vi åt till, mjuka helt klart upp det. Fruktsyran var tydlig. Doft och smak av mörk choklad och med tydlig smak av mörka bär gjorde vinet till en spännande upplevelse. Lite senare blev det påfyllning i glasen och till det smakrika ostar. Där kom vinet mindre till sin rätt.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.