Ett australiensiskt vitt vin: The Stump Jump 2021


Ett inlägg om ett vitt vin från Down Under.


 

The Stump Jump 2021

Ett vitt vin jag smakade första gången vid senaste vinprovningen i oktober 2022.

Vita viner är inte min starka sida och jag är inte så väldigt förtjust i dem, jag föredrar röda. Men ibland äter man fisk eller skaldjur och då funkar inte rött vin.

Det händer som bekant att jag går på vinprovningar i Tre Kronors regi. Senaste gången var i oktober 2022 när Fästmön och jag tog med oss Mimmi. Vinprovningen var nämligen vår födelsedagspresent till henne.

Jag dricker alla viner under provningarna. De enda viner jag spottar ut är rosévinerna. Ett av de vita vinerna, The Stump Jump 2021 från Australien, tilltalade både Anna och mig. För ett tag sen köpte vi hem en flaska som stått på kylning. I kväll åt vi fiskgryta och då blev det var sitt glas av vinet.

Det här vinet är gjort på fyra druvor, nåt som anges på etiketten: riesling, marsanne, sauvignon blanc och rousanne. Av nån anledning anger Systembolaget på sin webbplats chardonnay i stället för rousanne som fjärde druva och att vinets alkholhalt är 11,5 procent. Jag litar mer på etiketten. Där står också tolv procents alkoholhalt. Sockerhalten är 0,7 gram per 100 milliliter enligt Systembolaget. Det tror jag stämmer liksom priset, 121 kronor. Vinet är listat som ordervara, men vi köpte det i butik.

Vinet har skruvkork, vilket är perfekt just nu eftersom jag egentligen har alkoholstopp inför en operation. Det blev ett litet glas till maten, endast. Vi åt alltså fiskgryta med sting. Systembolaget rekommenderar vinet till fisk eller rätter av ljust kött. Det är torrt, knappt medelfylligt och har hög fruktsyra.

Så här kan en läsa om vinets doft och smak:

”Nyanserad, fruktig, något aromatisk doft med inslag av gröna äpplen, vita blommor, gula plommon, päron, honungsmelon och citrus. […] Nyanserad, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, färska örter, päron, vit persika och citron.

Gröna äpplen och citrus noterade jag i såväl doft som smak. Även päron kände jag i smaken. Vinet var lättdrucket, svalkande, fräscht, lite lätt stickigt på tungan och lämnade en fin eftersmak. Det här vinet vill jag dricka mer av – trots att det är vitt.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.