Ett rödvin: Tocca Stelle Chianti Classico 2020


Ett inlägg om ett rödvin – från Italien.Tocca Stelle Chianti Classica 2020

Ett vin från en mycket gammal gård i Toscana.

Det blir allt svårare att hitta italienska rödviner som jag inte har smakat. Eller… de finns ju, men det är inte alltid en vill betala en miljon för en flaska. Vinet Tocca Stelle Chianti Classico 2020 betalade jag 181 spänn för när jag hittade det på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet ska gå att beställa online.

Det här vinet är fylligt och strävt och har hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 14 procent.

Vinet är odlat i Chianti i Toscana. Det är gjort på tre druvor: sangiovese,  canaiolo och colorino. Vinrankorna är cirka 40 år gamla, men producenten Dievole (= Guds vilja) omnämns första gången redan år 1090 – när gården bytte ägare.

Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av mörkt kött – lamm, nöt eller vilt. Jag och Anna drack det till smakrika ostar såsom stilton och cheddar och choklad. Det gick bra.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, basilika, kanel, choklad, jordgubbar, pinjenötter och vanilj. […] Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, basilika, jordgubbar, kakao, ceder, pomerans och vanilj.

Vinet är väldigt strävt, men också ganska surt. Det hade inte nån lång eftersmak och doften var inte heller särskilt slående. Till ostarna passade vinet bra, till chokladen passade det bättre. Kanske hade det passat bäst till en kraftig gryta..?

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.