Ett rödvin: I Fabbri Chianti Classico Lamole 2020


Ett inlägg om en klassiker i bastkjol.I Fabbri Chianti Classico Lamole 2020

Ett charmigt chianti i bastkjol.

För ett tag sen var Fästmön på Systembolaget och botaniserade. Hem till Main Street kom hon med ett par flaskor rött. På fredagskvällen passade det utmärkt att öppna en av flaskorna, I Fabbri Chianti Classico Lamole 2020. Det är en klassiker i nyutgåva med bastkjol, drucken i min ungdom för ungefär en tredjedel av dagens pris som är 189 kronor.

Det här vinet är aningen lättare än medelfylligt och medelsträvt. Det har hög fruktsyra. Vinet är gjort på sangiovese, en klassisk italiensk blå rödvinsdruva.

Alkoholhalten i vinet ligger på 13 procent, sockerhalten hittar jag ingen uppgift på. Systembolaget rekommenderar vinet till vegetariska rätter eller rätter med ljust kött, kallskuret och småplock. Vi åt smakrika hårdostar och en S:t Agur blåmögelost på kex samt två sorters oliver och färskostfyllda paprikor.

Så här skriver Systembolaget om vinets doft och smak:

”Bärig doft med inslag av körsbär, salvia, jordgubbar, kryddor och skogshallon. […] Bärig smak med inslag av körsbär, salvia, skogshallon, lingon och kryddor.

Jag tyckte att vinet var lättdrucket. Det doftade bärigt, det var strävt och fungerade utmärkt till de smakrika och feta ostarna samt de salta tillbehören. Mycket troligt hade det även passat till nån pastarätt.

Det här vinet dricker jag gärna igen. Dessutom är det väldigt charmigt med dess bastkjol, det ger pluspoäng.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.