Ett rödvin: 150+1 Barbera Piemonte 2021


Ett inlägg om ett rött italienskt ända från Motala-systemet.


 

150 + 1 Piemonte Barbera 2021

Ett italienskt rött från Motala-systemet.

När jag var nere i Östergötland på semester en vecka köpte jag en del flaskor vin. En och annan konsumerades på plats, en och annan konsumerades i Uppsala. Nu har ytterligare en flaska öppnats och druckits ur. Den tredje och sista jag köpte i Motala var 150+1 Barbera Piemonte 2021. På fredagskvällen öppnades den och serverades till smakrika ostar av olika typer – blåmögel, getost, lagrad cheddar med mera.

Det här vinet är klassat som mer än medelfylligt, hyfsat strävt och med hög fruktsyra. Vinet är gjort på druvan Barbera, en druva som bland annat odlas i Piemonte i Italien och på Sicilien. Den passar till lätta rätter av till exempel fågel, kalv och fläsk, men är vinet fylligare funkar det även till lamm, vilt och nöt. Just det här vinet rekommenderar Systembolaget till lamm- eller nötkött eller smakrika vegetariska rätter. Jag addar att det passar finfint till smakrika ostar.

Vinets alkoholhalt ligger på 13,5 procent och sockerhalten på 0,7 gram per 100 milliliter. Det har en fin och ganska mörk blåröd färg. Priset är endast 99 kronor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig doft med inslag av fat, körsbär, svartpeppar, skogshallon och vanilj. […] Kryddig smak med inslag av fat, körsbär, svartpeppar, skogshallon, blåbär, muskot och choklad.

Jag håller med om att såväl doft som smak är kryddiga och noterar även vanilj i doften och choklad i smaken. Mörka bär är tydliga i smaken. Vinet känns förvånansvärt strävt och fylligt utan att vara alltför tungt.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här anser jag vara ett riktigt prisvärt och lättdrucket vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.