Ett rött vin: Bevanti Valpolicella Ripasso 2020


Ett inlägg om ett italienskt ripassovin, inköpt på Systembolaget i Motala.


Bevanti Valpolicella Ripasso 2020

Ett charmerande vin.


Den andra dagen under min semestervistelse i Motala bestämde vi att köpa lite plockmat. Jag gav mig själv i uppdrag att köpa ett vin och traskade i ösregn till Systembolaget för att botanisera. Därifrån kom jag ut med två viner, varav ett var lämpligt till plockmatsmiddagen, Bevanti Valpolicella Ripasso 2020. Vinet passar nämligen till ost, men även till lamm och nöt. Till vinet åt vi smakrika ostar samt skinka respektive rökt kalkon, grillad kyckling och ett par röror av olika slag.

Det här vinet kommer från Valpolicella norr om Verona i nordöstra Italien. Det är ett ripassovin gjort på druvan rondinella. Beteckningen Valpolicella Ripasso gäller bara för viner som är gjorda enligt ripassometoden. Metoden innebär bland annat att man tillsätter skal från amaroneproduktion innan vinet får jäsa en andra gång. Detta gör ripassovinerna ganska fylliga och sträva. Fruktsyrehalten är hög.

Sockerhalten ligger på 0,7 gram per 100 milliliter och alkoholhalten på 13,5. På prislappen står endast 99 kronor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, viol, choklad, kanel och jordgubbar. […] Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, viol, mogna jordgubbar, kanel och vanilj.

Alltså jag är helt charmad av ripassoviner just nu! Det smakar kanel och vanilj, ja, men just det här kryddigt och fylligt. Det doftar kanel. I smaken noterar jag också bär. Till ostarna var vinet helt perfekt. Det passade även bra till både den rökta kalkonen och den grillade kycklingen jag åt.

Toffelomdömet kan förstås inte bli nåt annat än det högsta. Det här är ett mycket prisvärt vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.