Torsdag kväll den 7 juli och fredagen den 8 juli 2022: Mest foodlover and booklover senaste dygnet


 Kära dagbok…

Ja ja gillar ju att äta gott också, inte bara att läsa böcker och dricka vin. Men jag gillar inte matlagning. Det kan bli knepigt. Igår var vi överens om att det skulle serveras sill och potatis till middag. Alltid gott och inte svårt eller betungande. Vi tog bilen för att köpa sill, men också för att åka till Slottsträdgården och gräva upp potatis samt klippa till oss lite gräslök. (Dillen snodde jag hemma på gården ur vår gemensamma pallkrage där.) Noterade då att den nyplanterade rosbusken levde och mådde bra och att hallonen är på gång…

Middagen intogs på balkongen, förstås. Det är underbar att kunna äta där ute. All credit till Fästmön som såg till att vi köpte ett funktionellt bord. Inte bara sillmiddagen intogs där ute, även kvällskaffet med jordgubbar och lektyr.


Kvällen fortsatte sen inomhus
när det blev för mörkt för balkongläsning. Det blev bokbyte för min del. Nu har jag bytt från en hyllningsdeckare till en brittisk deckardrottning (Agatha Christie) till senaste biografin om en svensk deckardrottning (Dagmar Lange/Maria Lang) som jag köpte häromdan. Och till litteraturen blev det ostassiett och ett halvt glas rött. Livet är bra gött just nu.

∼ ♦ ∼

Boken Ett dubbelt liv och kaffe på sängen

Dagens start.

Inga planer för fredagen heller. Men jag vaknade lite tidigare och jag har gjort mer nytta än vanligt en semesterdag: jag har inte bara tömt kattpottorna och sopat, jag har kört och hängt två maskiner tvätt samt kört diskmaskinen. Lagomt göra när en är ledig, alltså.

Sen blev det läsning och kaffe på sängen – en ska inte förta sig alldeles. Frukosten intogs på balkongen. Idag var det Lucifer som intog pallen. Annas snälla mamma ringde till sin dotter. Hon gissade att vi åt frukost, inte lunch (11.30). I morrn ska vi ses på stan för ett viktigt gemensamt inköp.

Frukost på balkongen med Lucifer

Frukost med Lucifer på balkongen. Även Anna åt frukost med oss.

Men vad skulle vi göra idag? Anna hade tidigare sagt att hon mest vill vara hemma och läsa. Samtidigt trummade hon rastlöst med fingrarna och stampade med sin lilla fot.  Vi traskade ner på stan, för ärenden att uträtta finns alltid. Jag har känningar i ryggen förutom mina domnande fingrar och behövde röra på mig. Ett par second hand-affärer besökte vi också och som vanligt höll vi på att skratta ihjäl oss när jag råkade härma (!) en telefonerande dam med basröst. Vi skingrade oss snabbt och flabbade i var sitt hörn. Damen med rösten slutade telefonera.

Ett par armar på golvet

Arma dam med basröst!

 

Fika tycker jag att en ska göra när en har semester. Nej, jag har inte vägt mig trots att det är fredag. Det tänker jag inte göra på semestern. Vikt, vägning och hålla igen är sånt jag får ägna mig åt i höst när allt ändå är svart och tråkigt. Jag vill inte späka mig på semestern. Det kom några droppar regn, men vi tog en snabb fika under markisen utanför Centralkonditoriet. Jag var mycket nöjd med dagens shopping – en bok, förvånansvärt nog. (<== ironi)


Jag beundrade ett par gamla hus på Vretgränd,
mitt emot konditoriet. Hus som stan inte har lyckats riva ännu. Så fina jämfört med alla nybyggen som ingen har råd att bo i. Jo möjligen missbrukare (!), för det var det beskedet vi fick när det vid ett tillfälle för några år sen var ett akut behov av bostad. Alltså missbrukare som fick hjälp med hyran av kommunen. Det lät väldigt konstigt i mina öron. Vad jag har förstått är många missbrukare hemlösa och kraven för att få bli hyresgäst börjar bli smått… fantastiska. En ska snudd på vara Übermensch för att få bo i Pellings & co:s hiskeligt fula nybyggen. (Att nämnde P pendlar till kärleken i Stockholm är säkert sånt som har drivit på utbyggnaden av järnvägen också. Den som vi inte ska få bullerskydd för trots fördubbling av antal spår och tåg.)

Några gamla hus kvar i Uppsala

Några fina gamla hus finns kvar på Vretgränd.

∼ ♦ ∼

I kväll då? Ja jag har bokat bord för oss två på Byblos. Jag är en foodlover, men jag avskyr matlagning.

∼ ♦ ∼

För övrigt hittade jag ett enkelt, silverfärgat smycke – en fotledskedja? – med två kors på hemvägen. Nån som känner igen det och saknar det???

Upphittat smycke silverfärgad fotlänk med två kors

Nån som känner igen och saknar?

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Epikuréiskt, Ironi, Krämpor, Mat, Personligt, Trams, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.