Morden i Great Diddling


Ett inlägg om den första boken i serien om Berit Gardner.Katarina Bivald Morden i Great DiddlingPå sommaren är det aldrig fel med lite lättsammare deckare. Jag fick nys om Katarina Bivalds deckare Morden i Great Diddling. Enligt bokens baksidestext är den en hyllning till bland andra Agatha Christie och Morden i Midsomer. Det lät ju toppen. Jag har tidigare läst en annan bok av samma författare, Läsarna i Broken Wheel rekommenderar och den gillade jag. Så ett par klick och jag hade nätshoppat boken. Nu har jag också läst den.

Berit Gardner är en svensk författare som har hyrt en stuga i Cornwall för att skriva. Men hon har svårt att komma igång, trots att hennes agent skickar sin dotter som assistent. De både går på en tebjudning där en explosion bryter lugnet och en person dör. Kommissarie Ian Ahmed och hans kollegor får ansvar för utredningen. Berit Gardner, en modern miss Marple, är inte sen att ”hjälpa till”. Det finns nämligen många underliga bybor som har motiv och kan vara skyldiga. Bara en sån sak att de planerar en bokfestival efter bombdådet och mordet…

Det här är småputtrigt, väldigt brittiskt och ganska humoristiskt snarare än spännande. Vad sägs till exempel om en pub som heter The Queen’s head, arms and legs? Författaren lägger mest krut på personbeskrivningarna. Karaktärerna är verkligen udda typer. Detta är också en bok för boktokar, för där explosionen sker finns ett hav av böcker. Till festivalen försöker byborna få dit självaste Elly Griffiths, bland annat. (Jag hoppas få träffa henne i september i samband med att hon ska föreläsa här i Uppsala!) Boken har utöver detta även ett HBTQ-tema som har en icke oviktig roll i berättelsen.

Lite för långa kapitel för att passa semestrande mig och iblandför omständigt skrivet. Men utöver det är detta en fin hommage till ovan nämnda deckardrottning och deckarserie.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Berit Gardner-serien:

  1. Morden i Great Diddling (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.