Fredag kväll den 13 maj och lördagen den 14 maj 2022: Allting har sitt pris


 Kära dagbok…

Polisen har börjat spärra av i allén

Polisen påbörjade avspärrningen på förmiddagen.

Allting har sitt pris. Yttrandefriheten är inget undantag. Tredje person, det vill säga jag och mina grannar, är inspärrade av polisen. Rasittokens möte i Uppsala flyttades från Vaksala torg till allén där jag bor.

I skrivande stund sitter jag i mitt hem med stängda fönster och balkongdörr. Ändå känns det som om jag hjärntvättas av en tok som står i allén utanför och gapar rasistiska mantran. En hop motdemonstranter buar och svarar tillbaka. Polisen har funnits på plats sen förmiddagen när de spärrade av. Piketbilar, beridna poliser, poliser i hjälmar… Jag är tacksam för att de finns och att de jobbar för min trygghet. Men ännu har vi inte sett slutet. Stämningen blir allt mer hätsk och det hela trappas upp… Inget är gratis. Allting har sitt pris. Även yttrandefriheten.

Beridna poliser i allén

Några av de beridna poliserna.

∼ ♦ ∼

Vi åkte inte till Stockholm igår, men vi gjorde en annan utflykt. Bilen blev tacksam, Fästmön och jag ganska nöjda. Det var dessutom roligt att köra en lite längre sträcka. Bankkontot fick förstås hicka. Vi åkte till Thun’s i Faringe. Jag skulle bara köpa lite strumpor och underkläder. Det kom med lite annat i påsen hem också. Fast bra saker. Och ja, jag köpte underkläder och strumpor, men också disktrasor, servetter, godis, tuggummi, en t-shirt och en skjorta. Dyrast var… underkläderna. Det var också sånt jag mest behövde. Nästa gång vi åker dit blir det jeans.

Shoppat på Thuns

Resultatet av shoppingresan.

Det blev sen fredagsmiddag. Men bra val av mig med skaldjur. Det var bara att duka fram när vi hade klippt bort alla lappar på våra inköp och lagt/hängt in i garderober och lådor. Löjromstoast och laxrullar startade jag med, Anna enbart med löjromstoast. Därefter färska räkor, aioli och nötbrödet från Butiken på Hörnet samt var sin öl. (Toast, laxrullader och räkor kom från Korgtassen, förstås. Vi köpte även rökt makrill som ska intas till söndagsmiddag.)

Vi kikade på ett (1) TV-program igår, andra delen av Shetland. Det var så spännande att vi behövde lugna oss med lite ost, kex och vin efteråt. Trots att det var Anna som skulle upp tidigt idag var jag först i sängen och somnade ganska snart och gott.

∼ ♦ ∼

Boken En vår av is och eld o kaffe på sängen

Lördagsmorgon i Finland.

I morse vaknade jag före klockan åtta av en glad hund som gläfste utanför fönstret. I allén (se ovan!)… Jag klev upp och tömde kattpottorna och sopade, tog medicin och fixade kaffe. Sen blev det en stunds läsning och två muggar kaffe på sängen.

På dagens att göra-lista fanns en hel del. Jag började med att riva lakanen ur sängen, för det var dags att bädda rent. Sen dammade jag och dammsög. Jag slog en signal till Annas snälla mamma och vi avhandlade allt från provresultat och krämpor till taxichaufförer och teknikstrul.

Det var efter samtalet jag upptäckte att polisen hade börjat spärra av såväl parkeringen som allén utanför. Jag dammsög färdigt och dukade fram frukost. Även idag hade jag kvinnligt sällskap vid frukostbordet. Lördagskvinnan var dock fyrbent, hårig och hade svans. Fredagskvinnan var tvåbent och hade håret på huvet i en svans. Citrus och Anna, mina två kvinnor.

Citrus vid frukostbordet

Lördagskvinnan vid frukostbordet.

Utanför började token gapa. Jag tog in Lucifer från balkongen. Då satte sig katten i köksfönstret och betraktade spektaklet i allén.

Och medan jag har lugnat mina nerver genom att skriva dessa rader har token slutat gapa och de flesta motdemonstranter gått hem. Polisen är kvar, för tillståndet gäller ännu en stund. Men token är borta och det regnar. Slutet gott, allting gott – även om det har ett pris…

∼ ♦ ∼

Nu ska jag duscha innan det är dags för eftermiddagsfika och fredagens sudoku. Sen blir det renbäddning. Och i kväll är det jag som står vid spisen och steker kalkon.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Epikuréiskt, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fredag kväll den 13 maj och lördagen den 14 maj 2022: Allting har sitt pris

  1. Jobbigt med hela demonstrations-eländet, när det är tokar som ställer till det…Lördagskvinnsn piggade dock upp inlägget😍Kram!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.