Ödesmark


Ett inlägg om en kuslig spänningsroman.Stina Jacksons bok ÖdesmarkYtterligare en bok från årets bokrea har jag läst nu. Jag sparade ganska länge på Stina Jacksons bok Ödesmark, rädd att ha för höga förväntningar. Författarens debutbok Silvervägen blev mycket hyllad. En uppföljare kan ha svårt att mäta sig. De båda böckerna hänger inte ihop i nån serie utan mer att de utspelar sig i norra Sverige och handlar om udda människor – och saknade.

Ödesmark är en liten by utanför Arvidsjaur med många övergivna gårdar. Liv bor i en av gårdarna tillsammans med sin gamla pappa Vidar och sonen Simon. Alla tre har de hemligheter, men Liv jobbar på bensinmacken. Varför hon har stannat vet ingen, men om Vidars kassaskåp pratas det. Till dess att nån bestämmer sig för att se vad det innehåller.

Det här är en sån kuslig och smutsig berättelse, i sanning en spänningsroman snarare än en kriminalroman även om den handlar om ett brott. Människorna är verkligen udda. Som läsare har jag svårt att förstå dem i vissa sammanhang. Men de är på sätt och vis riktigt byhålefolk. Jag blir faktiskt rädd för en del av dem. Miljön som inramar dem gör det på ett sånt sätt att den förstärker det obehagliga. Författaren lyckas dessutom få läsaren att tro att h*n vet vem mördaren är. Jag har fel – och säkert många med mig. Riktigt bra!

Fast en lustig grej hittar jag och det är nog faktiskt ett fel som en redaktör borde ha upptäckt. I Motala spelas bandy, inte hockey. Jag tror knappast att nån från Motala blir nyförvärv i nåt hockeylag. Vidare hittar jag ett grammatiskt fel, en felaktig böjning av ett verb och ett stavfel. Även detta borde en redaktör ha upptäckt.

Hockey nyförvärv från Motala i Ödesmark

Ett nyförvärv till ett hockeylag kommer knappast från Motala.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.