Den besvärliga Elin Wägner


Ett inlägg om en biografi över en besvärlig kvinna.Ulrika Knutsons bok Den besvärliga Elin WägnerDet  blev fyra böcker som jag köpte till mig själv på årets bokrea. En av dem har jag läst. Jag köpte även tre åt Fästmön. (En av dem har jag också läst.)Men tro det eller ej – alla böcker jag köpte var inte spännande deckare. Ulrika Knutsons biografi Den besvärliga Elin Wägner var en av bokreaböckerna som visserligen var spännande men ingen kriminalroman. Till påskledigheten passade det bra att ta fram denna lite tyngre bok som jag därmed inte behövde släpa till och från jobbet i ryggsäcken. (Jag har alltid en bok med mig.)

Jag visste verkligen inte mycket om Elin Wägner när jag började läsa den här boken, men jag lärde mig mycket. Elin Wägner var storasyster. Hennes mamma dog tidigt och hon fick snabbt en styvmor som var som de flesta såna – snål och elak. Dessutom var styvmodern väldigt religiös. Elin Wägner får inte studera, trots läshuvud – hon är ju kvinna. Men hon skriver. Det blir noveller till att börja med. Senare blir hon anställd som journalist vid en dagstidning. Och så är bollen i rullning.

Det här är faktiskt allt annat än en tung bok! Ulrika Knutson, även hon journalist precis som Elin Wägner (och Liza Marklund, vars senaste roman jag läste innan denna), är en duktig och flyhänt skribent. Boken är rolig och intressant och jag tycker omgående att Elin Wägner är rätt… charmig. Lite som författaren själv, rentav kanske..? (Jorå, jag träffade Ulrika Knutson ganska ofta i olika sammanhang under min första tid i Uppsala.)

Det är lättsam läsning, samtidigt som den blir tyngre i och med Elin Wägners samhällsengagemang och -kritik, hennes kamp för rösträtt, miljöfrågor, kärleken med mera. Men det är också intressant att möta storheter, i Elin Wägners umgängeskrets, från anno dazumal, såsom författare och kvinnosakskvinnor.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den besvärliga Elin Wägner

  1. Den här var jag sååå nära att köpa på rean i år men det blev andra till slut. Men jag vill fortfarande läsa den, den låter otroligt intressant.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.