Polcirkeln


Ett inlägg om den första delen i Stenträsktrilogin.


 

Liza Marklunds bok PolcirkelnJag har gjort det igen! Det vill säga köpt en bok, gett bort den och sen lånat och läst den själv. Nu var mottagaren Fästmön och våra böcker står i samma bokhyllor. Men ändå. Jag är lite fräck så där. Grejen var att jag hade tänkt köpa fler böcker till henne i julklapp än vad det blev. Det handlade om att jag blev sjuk och inte hade möjlighet. Därför blev det i stället några inköp på årets bokrea, både till mig och till Anna. Till Anna köpte jag bland annat Liza Marklunds bok Polcirkeln, den första delen i den planerade Stenträsktrilogin.

Handlingen utspelar sig dels i nutid (2019), dels 1980. I centrum finns Polcirkeln, en bokcirkel som fem tonårstjejer i Stenträsk har startat för att prata om böcker. Tonåringarna är sinsemellan ganska olika, vilket också avspeglar sig i deras val av litteratur. Under ytan finns många hemligheter och dolda besvikelser, bland annat ett HBTQ-tema. Det är under sommaren 1980 som en av dem försvinner. Hon hittas först 40 år senare – mördad och huvudlös. De fyra andra i cirkeln återförenas kring jul 2019.

Alltså det här är så spännande redan från början! Dessutom är personerna i boken i min ålder, födda samma år. Det ska nämligen tas studenten 1980 – och det gjorde jag också. Kanske är det därför jag fastnar så lätt i handlingen, det här att det är hög igenkänningsfaktor kring allt från kläder och musik till tankar om litteratur och livet..? De fem huvudkaraktärernas inre väsen avslöjas raffinerat stegvis. Självklart gissar jag under läsningen vem som är skyldig och varför. Det gjorde även Anna. Hon hade fel, vilket talar för att det här är riktigt listigt – Anna är nämligen smart. (Att jag har fel är ingen större överraskning.) Intressant är också skildringen av den norrbottniska byhålan med alla relationer och aggressioner som ligger och pyr under ytan.

Det är en fröjd att läsa en välskriven och spännande deckare av en flyhänt författare – som avslutar med en sorts cliffhanger…

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Polcirkeln

 1. Tyckte också om den! Hoppas del två kommer snart 🙂

  Gilla

 2. Mösstanten skriver:

  Den här deckaren har jag faktiskt tänkt läsa. Kul att den verkar så bra.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Den är inte så blodig (bara den huvudlösa kroppen), utan det är mest lite pskykologisk thriller. Väntar nu ivrigt på uppföljaren, det ska ju bli en trilogi. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.