Påskdagen 2022: Alla måsten och den lediga tiden


 Kära dagbok…

Det är hemskt så snabbt min lediga tid har krympt! Nu är det bara en dag kvar av påsken och min ledighet. Samtidigt är det verkligen inte synd om mig. Fästmön har minsann jobbat hela påsken utom långfredagen. Och den kommande veckan ska jag bara jobba fyra dagar – sen blir jag ledig nio. Dagar, alltså, inte timmar. Nästa helg reser vi bort bara Anna och jag. Gymnasisten och Tisslingarna är hemma och den förra ska göra ett slutprov. Veckan därpå har jag gett mig fem semesterdagar i födelsedagspresent. Jag känner att behovet av ledighet är starkt. Eftersom jag verkligen gillar mitt jobb just nu är det nämligen svårt för mig att jobba max så mycket som jag ska. Jag vill gärna jobba mer… Men för att orka behöver jag vila från alla måsten – även roliga såna.

Elin Wägner med skrivmaskinen Corona

Elin Wägner med sin skrivmaskin av märket Corona.

I morse vaknade jag en kvart före åtta. Det är sovmorgon för mig, även om jag kanske skulle vilja kunna sova lite längre. Men just det här att slippa göra sig iordning och gå iväg tidigt är ledighet för mig. Jag klev upp och gjorde några mindre roliga måsten – såna måste (!) ju också finnas för att de roliga ska bli just roliga. Hallen sopade jag, nåt jag har gjort jag vet inte hur många gånger idag. Men när kattpottorna var tömda tog jag med mig kaffe in till sovrummet. Där läste jag ut boken om den besvärliga kvinnan och bytte till en spänningsroman om Liv i Lappland. Båda böckerna köpte jag på årets bokrea, men jag har sparat dem ända till nu, det vill säga cirka två månader. Jag upptäckte förresten att Elin Wägner hade en skrivmaskin – av märket Corona…

 

Påskdagsfrukost med fil, flingor, bär, rostat bröd, ägghalvor, kaffe och boken Ödesmark

Påskdagsfrukost förhoppningsvis utan ”pärlsocker”…

Efter att ha publicerat inlägget om Elin Wägner-boken och strukit kläder gjorde jag så småningom frukost. Jag diskade ur katternas matskålar också och det gillar de inte. Katterna vill nämligen att skålarna ska stå på sina platser och vara fyllda med läckerheter som enligt min näsa luktar tämligen illa. På köksbordet hade jag ställt min skål med fil, bär, flytande honung och flingor samt lagt upp två ägghalvor med rom och lax på en assiett. Då kommer Citrus utflygande från kattoan, hoppar upp på bordet, jag skriker, katten ner på kökssoffan och jag… kastar mig över min framdukade frukost. Jag hittade tack och lov inget ”pärlsocker” (läs: kattsand) vare sig i skål eller på assiett, men riktigt säker kan en ju aldrig vara…

Putsad servettring

Nu är den putsad så att den blänker! (Fast blänket i bilden är pålagt i Photoshop, jag erkänner.)

När jag tittade på bilden jag tog på min påskdagsfrukost, upptäckte jag att min servettring behövde putsas. Det har jag gjort nu också, ett litet, men kärt måste. Den här servettringen har varit min sen jag var barn.

Katterna fick sen lunch (ja, jag vet att de är bortskämda!) i form av nån extra illaluktande god kattmat i sås. De åt och slafsade i sig så att skålarna såg nästan rendiskade ut igen. Jag tog en dusch och satte mig därefter med lokalblaskan och dagens sudoku.

Det har blivit väldigt varmt och jag hade svårt att välja ut kläder till middagen hos Annas snälla mamma. En långärmad skjorta fick det bli och en tröja till hemfärden trängdes i ryggsäcken tillsammans med ett litet påskägg till värdinnan.

Moln på blå himmel

Små lätta moln och en 17, 18 grader.

Jag iklädde mig min orange jacka, hängde på mig ryggsäcken och gick iväg för att möta Anna. Efter typ fem steg stannade jag och tog av mig jackan. Så varmt var det! Temperaturen låg nog på en 17, 18 grader. Himlen var blå och full av små lätta moln. Det var härligt att stå och insupa ljus och värme en stund utanför moskén medan jag väntade in Anna.

Hos Annas snälla mamma fick vi som vanligt massor av godsaker att äta och dricka. Det skulle bli lite sill och potatis – och det blev det också. Bubbel och krustader fick vi till att börja med. Därefter sill, ägghalvor och en massa annat gott. Öl och snaps hälldes i glasen. Nån dessert skulle vi inte få, men till det goda kapselkaffet ställdes det fram muffins och choklad. Jaa du kära dagbok, nog är Annas snälla mamma den mest generösa svärmor som finns?! Vi rullade hemåt till fots runt 20-tiden. Det var riktigt skönt att få gå av sig. Lagom till Harry Palmer slog jag ner rumpan också.

∼ ♦ ∼

I morrn är det annandag påsk. Anna jobbar och jag är ledig, men på tisdag blir det tvärtom.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Krämpor, Mat, Media, Personligt, Trams och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.