Ett rödvin: Barbera del Monferrato Livio Pavese 2013


Ett inlägg om något.Barbera del Monferrato 2013 present från IM o L 2019

Födelsedagspresenten från 2013 var ett vin med hög fruktsyra.

För snart tre år sen fick jag ett vin i födelsedagspresent av Annas snälla mamma och hennes L. Igår på fredagskvällen, när Fästmön hade ordnat så fint och gott med rosor, present och delikatesser passade det utmärkt att öppna flaskan Barbera del Monferrato Livio Pavese 2013. Årgången säljs förstås inte längre på Systembolaget. Den som vill prova vinet får nöja sig med årgång 2020. Priset idag ligger på 119 kronor flaskan.

Det här vinet har en alkoholhalt på 13,5 procent och en sockerhalt på lägre än tre gram per 100 milliliter. Det är medelfylligt och medelsträvt och har ganska hög fruktsyra. Vinet är gjort på druvan Barbera. Barbera odlas i hela Italien, men det är Piemonte som är dess hemtrakter. Just den höga fruktsyran är typisk för den här blåa druvan. Barbera har inte haft så högt anseende och man har sagt att vinerna bör drickas unga. Nu har druvan emellertid börjat vinna mark och anhängare.

Systembolaget rekommenderar vinet till nöt- eller lammkött. Vi åt smakrika ostar, färskostfyllda småpaprikor, oliver, het fetaoströra, salami med mera.

Så här skriver Systembolaget om vinets doft och smak:

”Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, basilika, choklad och blåbär. […] Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, basilika, blåbär, kanel och choklad.

Den höga fruktsyran var synnerligen noterbar. Vinet kändes också betydligt strävare än den slatt av ett annat vin vi inledde måltiden med. Eftersmaken var förvånansvärt lång. Kanske passade det inte helt till de heta inslagen i måltiden, men till ostarna gick det finfint.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.