En kunglig affär


Ett inlägg om en kunglig kärleksaffär.


 

På juldagen visade SvT den första delen av fyra av den nya svenska serien En kunglig affär. Serien handlar om Gustaf V:s kärleksaffär med Kurt Haijby. Fästmön och jag ramlade ner i fåtöljerna för att titta.

En kunglig affär

En kunglig affär på SvT 1.

 

Källarmästare Kurt Haijby har problem. Året är 1935 och han får inte tillstånd att servera alkohol på sin restaurang på grund av sitt något tvivelaktiga förflutna. Därför bestämmer han sig för att gå till kungs. Underligt nog tar Gustaf V emot honom. Mötet blir nog helt annorlunda än Kurt har tänkt. Kungen och han inleder en affär som gör att han ofta är borta om nätterna. Frun Anna undrar förstås om han håller sig med en älskarinna.

Mer än så tänker jag inte berätta och det ovanstående är bara huvuddragen i det som händer i första delen. Jag tycker det här var riktigt bra och spännande samtidigt som det är en viktig del av homosexuellas historia. Vid den här tiden var det nämligen fortfarande straffbart att vara homosexuell. Att Sveriges kung var det, om än i hemlighet, fick svåra konsekvenser för alla utom för honom själv, förstås.

Bra skådespeleri och en spännande historia baserad på verkliga händelser ger högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i HBTQ, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En kunglig affär

 1. Mösstanten skriver:

  Har inte sett den här serien än, har liksom inte känt mig upplagd. Men efter ditt omdöme kommer jag att göra det. Tittar i alla fall nästan aldrig på tv i realtid utan på SVT-play. Tack för puffen! Och Gott nytt år!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag tittar nog oftast på TV i realtid eftersom det inte riktigt har funkat med Play på vår gamla TV. Nu gör det det det och då blir det lättare förstås att titta när det passar.

   Den här serien tyckte jag var bra och Kurt Haijby, som fått mycket skit, får här mina sympatier. Sen vet en ju inte sanningen, förstås, eftersom allt är så hemligt kring detta. Men det faktum att homosexualitet var kriminellt fram till 1944 är ju sant och att sjukdomsstämpeln inte togs bort förrän 1979 stämmer också. Serien blir därför en viktig inlaga i homosexuellas historia.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.