Ett rödvin: Cala Civetta 2018


Ett inlägg om ytterligare ett rött italienskt vin av årgång 2018.


 

En flaska rödvin Cala Civetta 2018

Fylligt, strävt och toscanskt.

Ytterligare ett rött toscanskt vin av årgång 2018 har tagits fram ur vinskåpet. I mitten av sommaren/juli köpte jag en flaska Cala Civetta 2018. (Systembolaget säljer inte längre 2018, så länken går till nästa årgång, det vill säga 2019.) Kanske var det här ett lite för bra vin för att sällskapsdricka – tilltugget var cheddarostbågar…

Liksom det senaste vinet jag skrev om kommer alltså detta från Toscana. Vinet är gjort på druvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Cabernet sauvignon är en av världens mest kända blåa druvsorter, enligt Systembolaget. Merlot är även den en blå druva, men kanske mest vanlig i Frankrike. Det är en druva som ofta blandas, till exempel med cabernet franc. Den druvan sägs vara en av cabernet sauvignons föräldrar.

Cala Civetta har en alkoholhalt på 13,5 procent och en låg sockerhalt, mindre än 3 gram per 100 milliliter. Vinet är klassat som fylligt och strävt med hög fruktsyra. Grillade rätter av lamm eller nöt passar till vinet. Jag betalade 119 spänn för 75 centiliter av årgång 2018 och lika mycket kostar årgång 2019.

Om vinets doft och smak skriver Systembolaget följande på sin webbplats:

”Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, salvia och vanilj. […] Fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, körsbär, salvia, svarta oliver, svarta vinbär och vanilj.

Det här vinet är sannerligen väldigt strävt, fylligt och smakrikt. Gommen blev liksom uppfylld av diverse smaker som choklad, körsbär och nån sorts sälta. Eftersmaken var ganska lång. Jag skulle vilja testa vinet till mat, förstås, så jag köper nog en flaska till vid tillfälle.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.