Födelsedagsböckerna FÖRE läsning


Ett inlägg om de fina böckerna jag fick till födelsedagen och mina förväntningar på dem.Det bästa jag kan få i present 
är böcker. Jag läser enormt mycket. Litteratur är huvudämnet i min akademiska examen, men tyvärr har jag aldrig fått jobba med det. Böcker och läsning har därför varit – och får så fortsätta vara – mitt största fritidsintresse.

Alla böcker jag läser skriver jag om här på bloggen. Ibland får jag recensionsexemplar. Dessa inlägg är tydligt märkta med Recension i rubrikraden. Jag köper ganska ofta böcker. Eftersom bokhyllorna här börjar bli allt mer fulla har jag försökt hålla mig till inköp från min inköpslista.

Sen får jag böcker också. Till födelsedagen fick jag fem böcker. Jag blev väldigt glad för alla fem. Fyra av dem fanns på inköpslistan, en blev en spännande överraskning. Och för att göra nånting annorlunda tänkte jag skriva om böckerna innan jag läser dem först sen kommer givetvis ett inlägg om var och en av dem när de är lästa. Naturligtvis kan jag inte skriva först vad jag tycker om böckerna, men jag kan skriva om mina förväntningar och lite så. Nu kör vi!

Konferensen av Mats Strandberg

Det här är en alldeles nyutkommen bok (april) som jag nyligen satt upp på inköpslistan. Fästmön hade köpt den till mig. Jag har läst de flera av Mats Strandbergs böcker, såväl hans tidiga romaner med HBTQ-teman som ungdomsfantasyböckerna om Engelsfors och hans senare spänningsromaner för vuxna.

Konferensen handlar om teambuilding av värsta sorten. En arbetsgrupp som inte riktigt fungerar så bra är iväg för att lära sig samarbeta. När de blir jagade av en mördare måste de kunna samarbeta – för att överleva. Det här är en blodig thriller, enligt baksidestexten och

”[…] det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna. […]

För mig är detta en högaktuell bok – tankarna gick till vårt Medarbetarskapsprogram där vi tvingades iväg på internat av vår avdelningsledning pandemin till trots. Boken är skriven av en duktig författare som är bra på det här med obehaglig spänning. Hög förväntning, alltså!

∼ ♦ ∼

Galgbergets väktare av Anna Jansson

Det här är också en nyutkommen bok (mars) som stod på min inköpslista. Anna vet att Anna Jansson är en av mina stora svenska nutida favoritförfattare. Hennes serie om Maria Wern snubblade jag på en gång av en tillfällighet. Sen har jag fortsatt snubbla ända fram till Galgbergets väktare, alltså den tjugoandra delen… Handlingen i böckerna utspelar sig på Gotland, Sveriges svar på Midsomer. Ofta blandas lite historia och skrönor med nutida polisroman och blir till spännande böcker. Den här gången handlar det om mord på en ung man och en grupp som ser som sin uppgift att peka ut förrädare och döma dem till historiska straff.

Alla böckerna i serien håller kanske inte lika hög klass, men jag släpper aldrig taget om vare sig Anna Janssons böcker eller Maria Wern. (Däremot kunde författaren ha struntat i att sälja rättigheterna att göra TV-serie av böckerna.) Hög förväntning även på denna!

∼ ♦ ∼

Spring eller dö av Maria Adolfsson

Även detta är en nyutkommen bok (mars) från inköpslistan. Givare är Annas snälla dotter och Boy Wonder, med Anna som budbärare. Maria Adolfssons Doggerland-böcker har vi köpt tillsammans, Anna och jag. Vi gillade båda genast det fiktiva Doggerland, som ligger nånstans mellan Skandinavien och brittiska öarna. Landet är så realistiskt skildrat att en av oss började kolla på resor dit. (Detta var före pandemin, förstås.)

Spring eller dö är den fjärde boken i serien och det ska hållas Pridefestival. Plötsligt skjuter nån rakt in i folkmassan, men när polisen kommer fram är gärningsmannen död. Såväl HBTQ-tema som spänning bådar gott. Och ja. Hög förväntning, givetvis!

∼ ♦ ∼

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Den här boken är lite av en joker i födelsedagskvintetten, för den stod inte på inköpslistan. Men vännen FEM, som skickade den till mig, är en stor läsare själv och har god kännedom om mina preferenser när det gäller litteratur. Därför är det roligt när just hon väljer att skicka en bok som inte står på listan.

Där kräftorna sjunger kom ut på originalspråk 2018. I februari i år hade den här boken legat 124 veckor på The New York Times bästsäljarlista. Det här är Delia Owens debutroman. Innan hon ”blev författare” var hon zoolog. Owens är född i USA, men har bott i Afrika där hon har haft ett minst sagt spännande liv. Numera är hon skild och har flyttat tillbaka hem till USA.

Boken handlar om Träskflickan, eller Kya Clark som hon heter. Träskflickan lever nära naturen i North Carolina, men så en dag finner hon sig anklagad för mord. Med utredningen som följer uppdagas vem hon egentligen är. Hon är minsann inte nån obildad enstöring…

Det här låter väl verkligen annorlunda och spännande?! Självklart är min förväntning hög!

∼ ♦ ∼

När sista strofen klingat ut av Marianne Cedervall

Och så sist, men inte minst denna bok som levererades dan efter födelsedagen. Jag har läst Marianne Cedervalls Mirjam och Hervor-serie och gillat den. Ännu mer gillar jag serien om Anki och Tryggve, som liksom Maria Wern löser brott på Gotland.

När sista strofen klingat ut utspelar sig i juletid. Anki och hennes barnbarn förväntar sig en familjeinvasion till högtiden. Tomas och Nils, två bekantingar från en resa, dyker plötsligt upp för att lösa mysteriet med en gammelmosters försvinnande. Det blir spänt läge ju närmare sanningen Tomas kommer. Dessutom drar det in en snöstorm…

Det här är femte delen i serien som jag har kommit att gilla så mycket. Mysiga miljöer och lite halvaparta karaktärer gör att den här typen av deckare inte är så blodig. Icke desto mindre en spännande serie. Och javisst är förväntningarna på boken höga!

∼ ♦ ∼

Stort TACK till alla givare! Nu ni!
Nu ska jag grotta ner mig alldeles i böckerna ni gav mig.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Födelsedagsböckerna FÖRE läsning

 1. Att läsa är en stor del av livet även för mig. Konferensen blev jag nyfiken på nu. Kram!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Visst är det härligt?! Och ja. Konferensen ser jag mycket fram emot att läsa.
   Kram!

   Gilla

   • Jostvin Smith skriver:

    Jag lyssnar på den ,riktigt bra !

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Lyssnar på böcker gör jag INTE, det funkar inte för mig. Jag älskar att låta min egen fantasi spela, inte höra en uppläsares dramatisering. Och så vill jag känna doften av en alldeles ny bok. Den jag läser nu, Galgbergets väktare, doftar verkligen Ny Bok. 😛 MEN… jag tycker att det är bra att lyssnaböcker finns för dem som inte kan läsa på vanligt sätt.

    Gillad av 1 person

 2. uppsalaewa skriver:

  Spännande böcker. Vilken tur du har med så fina presenter.

  Gilla

 3. Mösstanten skriver:

  Där kräftorna sjunger har jag i läslistan. Det ska bli spännande att få ta del av dina tankar om den.
  Böcker i present. Bättre kan det knappast bli.

  Gilla

 4. Där kräftorna sjunger tyckte jag väldigt bra om! Konferensen är med på min läslista för maj månad 🙂 Den ser jag verkligen fram emot att plocka upp!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Fint att du gillade ”kräftboken”, jag värderar dina bokomdömen högt. 😛
   Jaa, Konferensen var jag nära att välja att läsa nu, men det blev min svenska favoritdeckarförfattare som valet föll på. 😛

   Gilla

 5. Jostvin Smith skriver:

  Jo jag är glad för ljudböckerna,jag har inte ro att läsa ”på riktigt” vilket jag sörjer. Men nog har jag fått ge upp många pga uppläsningen. Galgbergets väktare är bra,bättre än de senare i Wärnserien. Lyssnade på den samma dag den släpptes. Men jag köper pocketboken sen ändå,den serien är ju en bokhyllesamling.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag förstår. Och, som sagt, jag tycker att det är bra att ljudböcker och talböcker finns, för dem som inte kan eller vill läsa på annat sätt.
   Jag har alla böcker i Maria Wern-serien nu. 😛 Gillat den från starten!

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.