Trettondagens kväll och torsdagen den 7 januari 2021: Vissa hyfsar, andra har ingen hyfs alls


 Kära dagbok…

Anna äter sillmiddag

Vi åt sillmiddag. Här ställde Fästmön upp och lät sig fotas för ovanlighetens skull.

Vi blev kvar ganska länge i Förorten igår och gav oss inte hemåt igen förrän det började gå mot middagstid. Min ursprungstanke var att stanna och handla nåt ätbart på vägen, men vi kände inte för att kliva ur den varma, sköna bilen. Det har ju plötsligt blivit vinter här. I stället bestämde vi oss för att hålla tillgodo med nåt som fanns hemma, till exempel räkor eller sill. Valet föll på sill. Vi kokade potatis till och ställde även fram ost och julknäcke. Jag hyfsade julspriten och tog två snapsar. 

Till kvällskaffet fortsatte vi att hyfsa ätbart från julen, då i form av choklad. Vi höll oss vakna och såg sista delen av Rosens namn och den var så bra.

 

Bitmoji Tofflan WTF

WTF kan en verkligen undra…

Men sen blev Tofflan förbannad. Jävla idioter på ren svenska i USA, folk som inte kan respektera demokrati. OK, demonstrera är en sak, men några av de bilder jag har sett på folk som tog sig in i senaten visar på riktigt drägg. Folk som sitter vid skrivbord och tar selfies. Allt detta uppmuntrat av Trumpen som verkar vara en galning, jag kan inte beskriva honom på annat sätt. Hur det amerikanska folket kunde välja den pajasen till president är för mig obegripligt. Och hur kunde ett av våra riksdagspartier föreslå galningen för Nobels fredspris. Asså, det här är ingen politisk blogg, men nu jävlar är jag ARG. Och nu får folk fan skärpa sig. Hyfs? Är det ordet bekant? Inte har jag haft nån längtan nånsin att besöka USA. Nu har jag det definitivt inte. Aldrig.

∼ ♦ ∼

Idag sov vi asalänge. Jag var uppe vid sextiden och utfodrade Kattkören vi har här hemma. Sen somnade jag om. Tre minuter i tio vaknade jag nästa gång. Pinsamt… Men vi behövde väl sova..?

Efter frukost och mellan duschar telefonerade vi med Annas snälla mamma. Klockan var väl runt 14.30 när vi äntligen kom iväg ut för att köpa mat. Vi gick till Myrtos på Stora torget och Anna köpte oss var sin låda kyckling med potatis. Till matlådorna fick vi grönsaker och en fetaoströra samt bröd. Hon passade också på att köpa fin olivolja. På köpet fick vi ett trevligt samtal med två goda vänner, dels affärsinnehavaren, dels hennes mamma.

Två paket

Två paket kom till mig idag, den ena var en julklapp, det andra en bok för recension.

När vi gick hemifrån upptäckte vi att brevbäraren hade lämnat tre (3) paket utanför vår lägenhetsdörr. Hmmm… Ett av paketen hade kunnat passera genom brevinkastet och varför VARFÖR kunde inte brevbäraren ringa på och meddela oss att h*n lämnat paket? Jag fattar inte hur svårt det kan vara. Vi tog in paketen när vi gick ut och öppnade dem först när vi kom hem igen. Två av paketen var till mig. Det ena innehöll en bok för recension, det andra en julklapp i form av två chokladkakor från min släkting Richard i Norwich. Det tredje paketet var till familjen Katt och innehöll en försenad julklapp, nya matskålar. Skålarna har inte fallit särskilt väl ut, men vi ska ge dem en chans innan de dissas. Det är inte bara gamla hundar som är svåra att lära att sitta…

Sen tog vi en fika, klockan närmade sig 15.30. Jag hade köpt oss var sin bit nougat hos Augusta Jansson. Den energin behövde vi för det var bestämt att vi skulle ha julgransplundring…

Nougat från Augusta Jansson till kaffet

Energikick i form av nougat från Augusta Jansson och kaffe.

 

Julgransljus

Det är nåt sorgligt över julgransplundring.

Det är nåt sorgligt över julgransplundring, det tyckte jag även som barn, trots att en då ofta fick en godispåse och kanske leka med andra barn. Nu känns det ganska hemskt att strippa granen som prytt vårt hem, lyst upp ett hörn i vardagsrummet, på all sin grannlåt. Trots att vi hade investerat i en kungsgran hade den börjat barra, så det var inte mycket att vänta på. Uppdelningen blev att jag var efter kartongen på vinden och tog hand om julgransljusen som skulle tömmas på batterier innan de packades i sina två lådor. Anna plockade av kulor, tomtar, änglar, glitter etc. Sen sågade hon granen i smådelar och med gemensamma krafter fick den stympade före detta skönheten plats i två plastsäckar. Säckarna förpassades ut på balkongen där de står till dess att familjens bilägare orka forsla bort dem till återvinningscentral.

Till vår hjälp hade vi tre busiga katter som skenade genom granen så att barren flög som projektiler över vardagsrummet. Lucifer var synnerligen intresserad av batteritömningen av ljusen. Jag misstänker starkt att han förknippade mitt gläppande i kylskåpsdörren (vi förvarar batterierna i kylen) med nåt ätbart. Citrus hjälpte Anna med framför allt glittret. Och Mini skenade mest omkring, helt tokig, gick inte att fånga på bild.


Vi sopade båda två och Anna
försökte tömma vår avancerade Krinnerjulgransfot. När jag hade köpt den förra året fick vi söka instruktionsfilmer på You Tube, så avancerad är fothelvetet… Men… granen stod säkert i den, precis som den gjorde förra året. Det var 2018, när Annas snälla dotter och Boy Wonder var här, som vår överlastade gran vippade i en för klen julgransfot…

Det var skönt att bara värma matlådorna i micron och duka fram resten. Nån kycklingFILÉ var det i lådorna, men lår, fast det gick rätt bra ändå att äta upp precis allt. Vi kompletterade bara med lite tzatziki och vatten.

∼ ♦ ∼

Citrus har fällt en tomte

Julen 2019 hjälpte Citrus också till med juldekorationerna. Här har hon fällt en tomte.

I kväll har vi inget spännande att se på TV, men vi ska väl vila ut efter vår långa sovmorgon samt vår julgransplundring där Anna hyfsade granen så fint i småbitar (Motorsågsmassakern – släng dig i väggen! Anna använde en gersåg och det gick så bra så.) I morrn får hon vila upp sig på jobbet (!) medan jag tar emot hemleverans av varor nån gång på förmiddagen (ja jag har ställt mobillarmet för säkerhets skull). Efter lunch ska jag gå och hämta de beställda påsarna Helgens goda på Korgtassen. Innehållet blir vår fredagsmiddag till vilken vi dricker GW:s bubbel.

Resten av julen ska vi städa ut på lördag eftermiddag (julsaker) samt på tisdag kväll (stakar och stjärnor). Genom att dela upp det hela blir det inte så betungande och tidskrävande. Anna jobbar ju och jag börjar jobba på måndag. Om en vecka får Anna första sprutan vaccin. Det känns bra, tycker jag, som får vänta längre. Båda har vi fått semester på begravningsdagen. Det känns också bra, men sorgligt förstås.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Mat, Personligt, Sociala medier, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.