Ett rött vin: Vino Nobile di Montepulciano 2017


Ett inlägg om ett riktigt bra rött vin.


 

Vino Nobile di Montepulciano 2017

Ett riktigt bra vin, trots den torra korken.

Ibland behöver en dricka vin, det konstaterade bland annat NK* en gång i tiden, NK som jag inte har sett på alltför länge nu. (Det blir ett extra glas, det!) I vinskåpet har en flaska Vino Nobile di Montepulciano 2017 legat till sig ett tag. På onsdagskvällen kände jag att Fästmön och jag behövde ta oss ett glas till var sin ostassiett. Assietten innehöll bitar av S:t Agur, Brie, lagrad cheddar samt Marquis samt olika kex.

Det här vinet kommer från Toscana i Italien. Det är gjort på tre druvor: sangiovese, canaiolo och merlot. Två av dem är ganska vanliga, medan canaiolo kändes lite obekant för mig. I Toscana används den till chiantiviner främst för att mjuka upp sangiovesen som är ganska sträv.

Vinet är fylligt och strävt med en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 14 procent medan sockerhalten är okänd. På prislappen står det 199 kronor.

Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av mörkt kött som vilt, lamm och nöt.

Vidare kan en läsa följande om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, sandelträ, kanel, nypon, kakao, rosmarin, nougat och pomerans. […] Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, sandelträ, kanel, jordgubbar, ljus choklad, salvia och nougat.

Jag kan inte påstå att jag känner alla dessa smaker och dofter, men tydligt är det kryddiga och sandelträ i doft. En liten dos kanel noterar jag också. Choklad tycker jag är mer framträdande i både smak och doft, bär uppfattar jag inte alls. Vinet passade fint till ostarna, men tyvärr gick korken sönder när jag öppnade flaskan och flagor föll dessvärre ner i framför allt ett av glasen. Detta indikerar en torr kork och ett vin som kanske inte har förvarats helt rätt. Det var emellertid ingen fel på smaken och vinet kan lagras – fast kanske på rätt sätt.

Det här vinet är riktigt bra. Det funkar till ostar, men jag skulle tro att det är ännu bättre till mat. Inte behöver då köttet vara mörkt, utan kalkon fungerar med all säkerhet.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla mini Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

*NK = Närmaste Kollegan, en kollega på min förra arbetsplats, numera vän


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.