Stenhjärtat


Ett inlägg om en mycket obehaglig och sorglig bok.Katarina Wennstams bok StenhjärtatMin kära Fästmö har genom årens lopp samlat på sig 
ett antal böcker av Katarina Wennstam. Jag har egentligen inte riktigt upptäckt de här böckerna förrän nu i höst. Det är ofta väldigt realistiska spänningsromaner, många med rätt mycket grymhet mellan pärmarna. Stenhjärtat är inget undantag. Detta är andra delen i serien med Charlotta Lugn och Shirin Sundin som huvudkaraktärer, men båda förekommer även i tidigare böcker av författaren.

Strax före jul kommer en familj en fredag inrusande på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I famnen har mamma Pernilla sin lilla dotter Gloria, ett spädbarn som har slutat att andas. Pappa Andreas och bröderna Max och Isac är med, men tycks en aning avståndstagande. Ganska snart visar undersökningar att lilla Gloria har fått en hjärnblödning för att nån har skakat henne. Det handlar alltså inte om nån olycka utan nån har medvetet skadat den halvårsgamla flickan. Flickan har troligen inte bara blivit blind utan även hjärnskadad. Kriminalkommissarien Charlotta Lugn och målsägarbiträdet Shirin Sundin får i uppdrag att hitta den som bär skulden för flickans skador. Samtidigt har även dessa två – och övriga i persongalleriet sina privata vedermödor. Ett HBTQ-tema finns med och det handlar Charlotta Lugn och förhållandet med hennes mamma,

Det här är så obehagligt och sorgligt direkt från början. Jag blir väldigt berörd genast – och det trots att jag inte är nån barnmänniska. Men att ge sig på ett spädbarn som absolut inte kan försvara sig… det är bara nåt man inte gör. Eller..? Författaren leder läsaren bland de misstänkta. Det är inte bara en gång utan flera som jag är övertygad om vem den skyldige är. Och så har jag fel. Det är riktigt skickligt gjort! Fallet är långt ifrån enkelt, men det skulle kunna vara taget direkt ur verkligheten. Såväl händelser som människor är otroligt realistiskt beskrivna. Och det är just detta som gör att den här boken… biter sig fast.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.