Torsdag kväll den 29 oktober och fredagen den 30 oktober 2020: Halloween, Alla helgons dag och allhelgona – helgen är inledd


 Kära dagbok…

Middagen gick snabbt att fixa igår kväll. Vi hade ju köpt kycklingwok på Korgtassen och det var bara att värma i micro.

Kycklingwok

Gårdagens middag var snabbt fixad.

 

Mamma

Jag tror att lilla mamma försökte skrämmas lite igår kväll.

Före maten rensade vi ur ett skåp i smatten mellan badrummet- sovrummet och vardagsrummet. Där var en salig blandning av allt från kontaktlinser och toapapper till smutstvätt som ska tvättas i husets tvättstuga och hårtorkar. Nu är skåpet utrensat, rätt saker finns där och vi hittar lätt saker och ting. Inne i skåpet fann jag tre förpackningar av mammas nicorettepennor. De skulle användas senast 2019, så jag la dem i en påse ovanpå hatthyllan för att vid tillfälle frakta dem till ett apotek. Lite senare under kvällen hördes en smäll. En av nicorettaskarna hade ramlat ner på hallgolvet – hur nu det hade gått till. Jag tror att det var mamma som ville skrämmas eller var irriterad för att hon tyckte att det var slösigt att slänga bort nästan tusen spänn som förpackningarna totalt hade kostat. Själv tänkte jag att det är skönt att jag inte längre röker och att jag inte använder nicorettepennor. Jag slutade röka för cirka 15, 16 år sen efter att ha rökt i nästan 30 år innan dess. Men mamma var värst! Hon slutade röka året innan mig – och då hade hon rökt i 50 år. Vilken bedrift, va?! Så jag tyckte att det var helt OK att hon använde nicorettepennorna i stället för att röka. Men nu ska de kastas – och det gillade visst inte mamma…

En mamma som inte vill skrämmas är Annas snälla mamma och henne går det att ringa till till skillnad från min. Det gjorde jag igår kväll för att kolla läget efter ett viktigt samtal och möte hon hade haft under eftermiddagen. Tyvärr blev mötet inte bra och det känns som en tillbakagång till ruta ett. Det var väldigt frustrerande, kort sagt. Jag lovade i alla fall att försöka hjälpa till med det jag kan och i helgen ska jag eventuellt fixa en adressbok i en mobiltelefon. En adressbok som var min mammas och som inte raderades trots sim-kortsbyte. Mamma-bus där också, eller?

Citrus sover på fällen på soffan

Frid! Citrus sover oberörd av allt bus och skrämsel igår.


Som grädde på allt bus och skrämsel
tittade jag på två kriminalprogram på TV igår kväll. Ibland är det helt ofattbart hur människor beter sig och är och hur kärlek kan vändas i så hatfulla handlingar som misshandel och mord. Det övergår mitt förstånd. Det här att vissa människor inte kan acceptera att det är slut och stalkar sina ex har jag fått känna av själv. Det var tufft under många år. Till sist fick det hela en obehaglig upplösning, men det var först många år efter det som jag hade hela bilden klar för mig. I mina ögon var det inte bara stalkaren som var skyldig utan även den person vi båda hade levt med. Den personen har åtminstone ett liv på sitt samvete – stalkarens. Ja jag vet att det låter snurrigt, men jag tänker inte gå in på fler detaljer. Jag kan bara konstatera att det finns många onda och galna människor där ute… Vissa är rena skräckfilmskaraktärer.

Mini tyckte också att programmen var intressanta, medan Fästmön föredrog att läsa. Att Anna för övrigt är bortklippt ur bilden beror på att hon gjorde en icke smickrande min just när jag fotade. Jag tror inte hon skulle uppskatta att förekomma sån här på bloggen…

Mini tittar på TV

Mini tittade fascinerat på gårdagskvällens kriminalprogram på TV.

∼ ♦ ∼

Lucifer sover på leopardfilten

Lucifer höll mig sällskap medan jag jobbade ett par timmar.

Tidigt i morse vaknade Anna – och även jag. Klockan kvart över fem trodde jag att klockan var kvar över sex och uppstigningstid. Anna hade vaknat långt före det. Ja ja, jag kunde klä av mig hemmadressen igen och snusa en timme till, men Anna cyklade så småningom iväg till sitt jobb. Själv hade jag en fyratimmarsarbetsdag. Lucifer låg på leopardfilten och sussade så länge jag satt vid datorn och jobbade. Med mycket plus på flexsaldot flexade jag ut efter ungefär två timmar. Det blev mitt höstlov. Två jävla timmar… Och de två timmarna ägnade jag åt hushållsarbete som att bädda, städa badrummet, damma och gå ner med sopor. 

Jag ägnade också en god stund åt att lägga in några recensioner från 2017 hos Omnible. Det är riktigt roligt, för varje vecka jag har lagt in minst en bokrecension har jag deltagit i utlottningar av böcker. Och två gånger på kort tid har jag vunnit, bra böcker också. Först vann jag Oskuld och oleander, nästa gång Ett kallt fall.

Sen hann jag läsa en stund också och jag kan meddela att det nog snart blir bokbyte igen. På tur står givetvis boken jag fick för recension senast.

∼ ♦ ∼

Pumpalykta på köksbordet

Ljuslyktorna på köksbordet är utbytta mot denna pumpalykta.

Det här med Halloween och Alla helgons dag tycker jag är lite intressant att skriva om. Halloween infaller alltid den 31 oktober, medan Alla helgons dag infaller nån gång mellan den 31 oktober och den 6 november. I år är det Alla helgons dag samtidigt som Halloween. Ett år, när Annas barn var ganska små, gjorde vi en riktig Halloweenfest hemma med spökmusik och allt. Vi gick verkligen för långt med anskaffandet av rekvisita. Vi gjorde ätbara ögonglober av ägg, blodbål och vi kokade massor av svart spaghetti – som ingen åt. Sen dess har vi inte ansträngt oss lika mycket, men… det förekommer lyktor och pumpor. Från igår är ljuslyktorna på köksbordet utbytt mot en liten pumpalykta med värmeljus. Det är lagom Halloweenigt för mig.

Graven med ljus från mammakusinen M 201029

Mammakusinen M har i år hjälpt till att vägleda mina nära och kära hem samt smyckat deras grav.

Men Halloween och Alla helgons dag då? Båda ”högtiderna” handlar om döden. Halloween betyder döda själars afton. Ursprungligen kommer firandet från Irland. Till USA kom firandet via irländska immigranter. Barn brukar klä ut sig och gå till grannar och skrika ”bus eller godis”. Nåt sånt tror jag inte förekommer i år med tanke på den rådande pandemin. Och förresten… Hos mig har några barn aldrig haft nåt att hämta vad gäller godis – jag vill ha mitt godis själv!

Alla helgons dag är även den av gammal sed. Den handlade ursprungligen om att uppmärksamma kristna helgon och martyrer. Ganska tidigt blev den också en minnesdag över de döda. Och det är väl där den keltiska kopplingen finns mellan Halloween och Alla helgons dag. Enligt detta skulle de döda, när sommaren var slut och vintern började, återvända hem. De behövde vägledas med ljus och eldar. Den seden finns kvar i modern tid eftersom vi ju tänder ljus och smyckar våra nära och käras gravar.

Men så finns Allhelgonadagen och det är en svensk högtid som alltid infaller den 1 november. År 1952 beslutade riksdagen om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Samtidigt blev dagen en allmän helgdag. Den 1 november fick i den svenska almanackan då namnet ”Allhelgonadagen”. Det är alltså en skillnad mellan Alla helgons dag och Allhelgonadagen, men ursprunget för båda dagarna är samma. Skillnaden uppstod egentligen först 1953.

SLUT PÅ FÖRELÄSNINGEN!

Hemma hos oss just nu, med inga barn och minst en av två vuxna som jobbar, är det mer så här, det vill säga primitivo och pumpa. Men jag tror, jag tror att… Anna har en intention att göra en Jack-o’-lantern. Vi får se hur det blir med den saken eftersom hon jobbar hela helgen.

Primitivovin och pumpa

Just nu hos oss: primitivo och pumpa.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Torsdag kväll den 29 oktober och fredagen den 30 oktober 2020: Halloween, Alla helgons dag och allhelgona – helgen är inledd

  1. MarveW skriver:

    Vill gärna slå ett slag för Alla själars dag då vi minns och hedrar våra döda närstående.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.