Ett rött vin: Villarini Nero d’Avola 2018


Ett inlägg om ett bärigt, italienskt vin.


 

Villarini Nero d'avola 2018

Bärigt, fruktigt, syrligt och italienskt.

Italien kan vi inte åka till. Det är tur för oss att vi har laddat med Italien i vinskåpet. På fredagskvällen, ganska sent, luftade jag en flaska Villarini Nero d’Avola 2018. Det blev ett och ett halvt glas var till några smakrika ostar – såväl hårda ostar som dessertostar. Detta var givetvis helt tvärtemot Systembolagets rekommendation på sin webbplats: grillade rätter av lamm- eller nötkött alternativt vegetariska rätter. Fast… ost är ju ganska vegetariskt.

Det här ekologiska vinet köpte jag i Motala för 99 kronor flaskan. Som namnet avslöjar är det gjort på druvan nero d’avola, Siciliens vanligaste druva. Druvan sägs ge fylliga viner och det här vinet var klassat som lite mer än medelfylligt.

Vinets alkoholhalt ligger på 13 procent och sockerhalten på 4 gram per liter. Det har hög fruktsyra.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, björnbär, mintchoklad, skogshallon och vanilj. […] Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, björnbär, mintchoklad, plommon och vanilj.

Mintchoklad kände jag tydligt i såväl smak som doft. Vinet var ganska bärigt, fruktigt och syrligt. Eftersmaken var inte särskilt lång. Det fungerade bra till ostarna, även om det kanske hade passat bättre med ett något fylligare och kraftfullare vin. Detta är inte alls nåt dåligt vin utan väl värt pengarna.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.