Fredag kväll den 27 mars och lördagen den 28 mars 2020: Tyst vår i Uppsala


 Kära dagbok…

Solnedgång mellan blomkrukorna

Solen går upp och solen går ner, men det är en konstig tid och en tyst vår.

Våren har kommit till Uppsala och i natt blir det sommartid. Men det är en tyst vår. Såväl dagarna som nätterna är så tysta. Det vi har hört om nätterna är inte festande människor som har passerat utanför vårt öppna sovrumsfönster utan nån sorts maskiner som håller igång på gatan eller järnvägen. Mycket irriterande. Annars är det som sagt tyst. Timmarna går, solen går upp och solen går ner. Inte mycket händer.

Jag är trött jämt och det är inget nytt. Tromboflebiten gör mig trött, sprutorna minskar takten på min redan långsamma produktion av röda blodkroppar – med trötthet som följd. Och glömska. Jag glömmer fan allting just nu. Men det är ju en konstig tid, onekligen. Det här livet vi lever nu har i alla fall fått mig att uppskatta vardagen och sånt jag tog för givet tidigare enormt mycket mer.

Tromboflebiten kväll 27 mars 2020

Tromboflebiten igår kväll.

Jag är i alla fall väldigt tacksam att jag ännu inte, vad jag vet, har drabbats av coronaviruset utan bara av tromboflebiten. Och jag är tacksam att Fästmön kan ge mig sprutorna, för det klarar jag fan inte själv. Idag på eftermiddagen fick jag min elfte. Men jag kom inte ihåg att gå till apoteket så att de får beställa hem ytterligare en förpackning sprutor åt mig. Så långt räckte inte minnet.

Som synes på bilden här intill har tromboflebiten läkt ut i vaden, men har gått upp över knävecket. Där ligger en bula som är röd och öm, men jag tycker att den är mindre idag på lördagen.

På fredagskvällen åt vi tillsammans. Jag glömde bort (!) att fota maten, men lyckades fånga några vackra, färggranna tomater som jag hade köpt på hink på bild i alla fall. Det tog en stund innan jag kom ihåg vad vi hade ätit. Sen insåg jag att jag hade varit iväg och handlat kallskuret (rostbiff, grillade tunna kycklingskivor och pastramikalkon) med tillbehör på lunchen igår. Vi var inte så hungriga nån av oss. Det blir väl så att aptiten minskar när en inte gör så mycket. Lite senare på kvällen öppnade vi i alla fall en italienare och åt massor av goda ostar till. Det smakade prima till första avsnittet i den tjugoandra säsongen av Tyst vittne.


Lilla Citrus tyckte uppenbarligen att Tyst vittne var läskigt, 
för hon hoppade upp och la sig på min fotpall ett tag. Eller… det kanske handlade om ostarna jag åt…

Citrus på min fotpall

Rädd eller sugen på ost?

∼ ♦ ∼

Boken Albino och kaffe på sängen

Läsning och kaffe på sängen som start på en ledig dag gör jag inte avkall på.

Lördag och ledig dag, men som vanligt massor som behövde göras. Avkall på starten gjorde jag emellertid inte, utan det blev läsning och kaffe på sängen som vanligt. Boken jag läser ingår i en serie som har varit väldigt våldsam i tidigare delar. Nu känns det som om fokus ligger på annat – på gott eller ont, det spörs, det.

Efter tömda kattpottor, påfyllda med sand, tömda soppåsar, en tvätt, frukost, dusch etc kom vi äntligen ut på promenad mitt på dan. Vi behövde kompletteringshandla och vi skulle även handla lite till Annas snälla mamma och hennes L, men först insöp vi ljus och luft. Eller… vi fastnade i en bokhandel, Böcker & Bläck, och där gick det en del tid. Jag valde ganska snabbt en bok bland reautbudet. Medan andra kunder tycktes ha hur mycket tid som helst att prata med ägaren, glodde jag på några roliga titlar och svettades. Ja, det är verkligen vår i Uppsala nu… Vi såg ett blommande körsbärsträd, till och med.


Vi handlade på Korgtassen
och det blev även ett smärre inköp på Systembolaget. Jag passade på att beställa en flaska Östgöta sädes till påsk samt en flaska The Butcher White cuvée 2018. Leverans utlovades om cirka en vecka. En får hoppas att en fortfarande står på benen då… Tre tunga kassar släpade vi hem idag (inte de beställda dryckerna, alltså) och packade in i kyl och skafferi. Därefter tog vi ut Clark Kent* på en liten åktur till Granngården där vi köpte två säckar sättpotatis. Om vi inte kan resa i sommar kanske vi i alla fall kan tillbringa tid i Slottet och Slottsträdgåren.

Anna köpte lördagsfika hos Butiken på hörnet och stärkt av den gick jag en promenad med det hatade Helvetesmonstret** medan diskmaskinen fick jobba.

Lördagsfika

Lördagsfika från Butiken på hörnet.


Anna slavade i köket med matlagningen, 
medan jag fick sitta en stund vid datorn och skriva detta. I kväll äter vi indiskt. Och glor på läskiga Bancroft.

∼ ♦ ∼

*Clark Kent = min lille bilman
**Helvetesmonstret = familjen Katts namn på dammsugaren


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.