Torsdag kväll den 20 februari och fredagen den 21 februari 2020: Provade viner och en kaffekatt


 Kära dagbok…

Vinprovningshäfte med vitt bourgogne och recept

Gårdagens vinprovning startade med ett vitt vin från Bourgogne.

Igår kväll blev det inget amatörvärderande av gamla grejor eller nåt TV-tittande överhuvudtaget. Fästmön och jag deltog i vår tredje vinprovning c/o Vinklubben Tre Kronor. Far och son Berner pratar vin och mat under cirka tre timmar och låter deltagarna följa med på resor till olika vinländer. Far fokuserar på mat och recept samt styr upp själva provningarna av vinerna, son föreläser om vinernas ursprung etc. Igår kunde jag konstatera att det blir viss repetition, men att somliga lärdomar faktiskt har fastnat, vinprovandet till trots. För det finns ju vissa… bieffekter av vinprovning. Vi provar liksom inte bara ett vin och vi häller sällan/aldrig ut nåt. När en som igår provar tolv olika viner… tja, du fattar att en inte är spik nykter. Det är ett extra plus att vinprovningarna här i Uppsala går av stapeln på Park Inn, som ligger tio minuters promenadväg max hemifrån. Far och son reser även till åtta andra städer i Sverige. Ungefär fyra provningar per termin blir det i Uppsala och vi har deltagit en gång per termin de senaste tre terminerna. (Orka räkna…)

Vid provningarna får vi ett häfte med information om vinerna vi provar samt ett recept till vart och ett av vinerna. Vi har hittills lagat tre rätter och alla har varit mycket goda. Recepten från igår såg mycket lovande ut. De är enkla och rätterna går ganska snabbt att laga till.

Dipper till vinerna

Gårdagens dipper. Några av dem förhöjde smakerna på vinerna, andra inte.

För att känna hur smaken på ett vin kan förändras med mat får vi prova dipper av olika slag till varje vin. Vanligtvis förhöjer dipperna smakerna på vinerna, men inte alltid. Fast först doppar en näsan i glaset och sniffar, sen tar en en rejäl klunk och låter vinet rulla runt i munnen innan en sväljer. Efter det lite dip(p), därefter en sip(p) vin igen. Mycket fascinerande!

Vi provade fyra vita viner, ett rosévin och sju röda viner igår. Jag får ibland huvudvärk av vita viner och anade lite av detta igår kväll. Det var emellertid roligt att testa The Butchers vita – vi har det röda i vinskåpet. Det var gott och ska inhandlas vid tillfälle. Rosé gillar jag inte alls, men jag blundar när jag smakar det (tips från Anna) och jag häller bara ut det som är kvar i glaset, jag spottar inte. Av de röda vinerna hade vi faktiskt druckit flera. Det nya jag lärde mig där var att Masi Campofiorin faktiskt var det allra första ripassovinet – och ändå får det inte kalla sig för ripasso. (Länken går till ett Masi Campofiorin 2012 som vi drack 2016 och som jag fick i födelsedagspresent det året av Annas snälla mamma. Igår provade vi årgång 2016.) Gårdagens provning avslutades med ett inte så dyrt, men kraftfullt Amarone. (Länken går till vinet av årgång 2010 som vi drack 2018. Igår drack vi årgång 2016.)

Det som är bra med vinerna i provningarna är att de alla finns att köpa på Systembolaget. Priserna låg igår på nivåer från 79 kronor (!) upp till 169 kronor. Och på tal om priser är ett medlemskap i Vinklubben Tre Kronor gratis. En får vintips och recept nån gång i veckan via e-post om en vill ha. Vinprovningarna är förstås inte gratis, men kostar inte mer än 449 kronor per person. Mycket väl spenderade pengar och tid.

∼ ♦ ∼

Kaffekatten Citrus

Kaffekatten Citrus.

Jorå, vi var rätt trötta i morse. Jag sov ganska hårt i natt, medan min sambo inte sov så bra. Jobbigt för henne som jobbade heldag idag samt lördag, söndag och måndag. Själv klarade jag fredagen bra och lördag och söndag är jag ju ledig. I morse hade jag sällskap av kaffekatten Citrus och hon var så pass stilla att jag kunde fota henne. Det regnade och blåste igår kväll; i morse var det fortfarande lite blåsigt, men högre temperatur. Solen tittade fram under dan.

Jag hade inget jätteviktigt på agendan på jobbet. Det viktigaste var nog en avstämning med en person som jag visst fick gratulera till nytt jobb här. Nu hoppas jag att personen blir kvar, för det är nån som jag vet ger både mig och andra kraft att palla ett tag till. Men jag mig rätt kluven. Det har varit en bra vecka och kanske kan det bero på frånvaron av vissa företeelser eller rentav personer. Idag sjönk mitt goda humör en aning, för att höjas av personen ovan. Jag försöker fokusera på det som är mitt. Dessutom hittade jag en intressant ledig tjänst som jag tänkte söka. Kanske blir det en matchning där.

∼ ♦ ∼

Skönt med helg för min del. Min fina svärmor fyller år i morgon, men Anna lämnade våra presenter igår eftersom hon (Anna) ju jobbar hela helgen. Förhoppningsvis träffas vi snart igen ändå, vi var ju där på fika i söndags. Jag ska i alla fall ringa och kanske sjunga (stackars Annas snälla mamma…). I övrigt blir det väl städning och handling som vanligt. Anna tvättade och städade i onsdags och dammsög det sista igår, men det rena lär vara spårlöst borta i helgen. Jag tänkte mest dammsuga och torka golv, kanske stryka, och det får bli på söndag. Göra lite säkerhetskopiering behöver jag också. I kväll köpte vi hem goda ostar med tillbehör till fredagskvällsmat. En flaska Copertino står på luftning. Det är ett enkelt, prisvärt och medelfylligt gott rött vin. Jag ska försöka fixa till kalkonbröstfilé åt oss i morgon kväll. Tre Kronors recepthäfte får vänta, men jag tror att Kaffekatten kan tänkas vilja hjälpa till med matlagningen…

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.