Som daggen stilla kysst


Ett inlägg om en gotländsk mysdeckare.Marianne Cedervalls bok Som daggen stilla kysstDet händer att jag köper böcker i fysisk bokhandel. 
Jag skulle önska att jag kunde göra det oftare, men dels är utbudet inte lika stort som hos nätbokhandlarna, dels skiljer priserna sig ganska rejält. En nyutkommen inbunden bok kan kosta från 50 spänn upp till en hundring mer i fysisk bokhandel. Jag handlar böcker ganska ofta. Du kanske förstår mitt dilemma även om du tycker att jag är snål? Nåja, den fjärde delen i Anki Karlsson-serien av Marianne Cedervall, Som daggen stilla kysst, handlade jag hos Akademibokhandeln i centrum en dag i slutet av januari.


Som i alla Anki Karlsson-böcker
utspelar sig handlingen i Mullvalds på Gotland. Här bor Anki med flera och vid bokens start rustas det för bröllop. Ja, inte Ankis bröllop utan storbonden Bengts dotter Amandas. Amanda ska gifta sig med Fredrik. Det blir inget litet bröllop utan ett klassiskt gotländskt megabröllop. Anki och Tryggve, hennes granne, ska hjälpa till vid bröllopsfesten. Anki noterar att stämningen är tryckt. När det sen är brudvisning och brud och brudgum ska visas upp för socknen, dyker bara bruden upp. Fredrik är försvunnen och Anki och Tryggve kastar sig in i ”fallet”.

Redan från början dras jag in i denna härliga mysdeckare. Visst är brott och illdåd inte alltid mysigt, men Marianne Cedervall skriver snälla deckare som påminner lite om brittiska pusseldeckare. Personligen tycker jag dessutom att Gotland är Sveriges svar på Englands Midsomer. Ja jag gillar det här. Personerna känns äkta och det skulle inte förvåna mig om de har verkliga förebilder. Lite mer av Gotland skulle jag emellertid gärna sett. Och boken handlar om ett mord, men den är definitivt inte läskig. Ett par HBTQ-teman, faktiskt, spelar roll och vävs in bra i handlingen. Boken är inte särskilt spännande. Nåja, det här är alldeles lagom för mig att lugna ner mig med efter boken jag läste innan. Detta är, kort sagt, en trevlig och lättläst feelgooddeckare.

Toffelomdömet blir…

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

Böckerna som jag har läst i Anki Karlsson-serien i ordning och mina inlägg om dem (notera att det finns en femte del, När sista strofen klingat ut. Den kom ut i januari 2020):

Av skuggor märkt

Låt det som varit vila

Dit solen aldrig når

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Som daggen stilla kysst

  1. MarveW skriver:

    Har inte läst denna men några av Cedervalls tidigare böcker. För mig bli böckerna lite för lika så jag minns inte riktigt vilka jag läst. Jag tycker att karaktärer och miljöbeskrivningar varit härliga men själva storyn lite lam. Mysig läsning för stunden.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.