Lättingen


Ett inlägg om en bok.Jan Fridegårds bok LättingenNu har jag läst alla böcker av Jan Fridegård 
som jag sparade från mitt föräldrahem. Sist ut blev Lättingen, en självbiografisk bok som skrevs 1965 och som jag egentligen skulle ha läst före Det kortaste strået. Men böckerna hänger inte ihop så pass att en måste läsa dem i ordning, det går bra ändå.

Även i Lättingen förekommer små betraktelser, memoarer, så det är ingen självbiografi i egentlig mening. Lustigt nog nämns Ester Blenda Nordström, vilket får mig att inse det rabalder hon måste ha ställt till med på grund av sitt Wallraffande. Andra författarkollegor, främst manliga, dyker också upp då och då i boken liksom hans familj.

Det är lite puttrigt och en aning lärorikt att läsa den här boken. Glimtar av vad som var på tapeten får jag som läsare också. Jag tycker att det blir lite hattigt, att berättelserna hoppar lite i tid och ämne, men det är naturligtvis intressant läsning.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lättingen

 1. annettejuhlin skriver:

  Vad roligt att Ester Blenda Nordström nämndes. För mig var hon helt okänd tills jag läste biografin om henne. Men för dem som levde samtidigt som hon eller inte så långt senare måste hon ha varit ett välkänt namn, och särskilt för författar-/journalistkollegor kan jag tänka mig.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja jag skrattade till! Hon och hennes ”upptåg” var uppenbarligen heta när det begav sig. 😛 Jag älskade biografin om henne! Vilken människa… Såg också en TV-dokumentär om henne efter att jag hade läst boken. (Läste boken för cirka två år sen.)

   Gillad av 1 person

   • annettejuhlin skriver:

    Ja, jag läste också boken då, och blev överraskad av att jag inte kände till henne. En sådan unik person, som dessutom inspirerade Astrid Lindgren att skriva Pippi-böckerna. Undrar varför man aldrig hör talas om det? Den dokumentären vill jag också se, ett så otroligt levnadsöden. Vad mycket hon hann med! Och mer vild än tam var hon också 🙂

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Mer vild än tam, verkligen!!! 😛

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.