Ett lokalt vin, och ändå inte: Johanna Lännabruk 2017


Ett inlägg om ett lokalt vin.


 

Johanna Lännabruk 2017

Johanna hamnade i våra glas igår.

För nåt år sen var jag och sambon på restaurang och fick prova ett lokalt vin när det vin vi egentligen ville ha från menyn var tillfälligt slut. Vinet är producerat i Lännabruk av Länna Bruk Dryckeshandel. Till söndagsmiddagen provade vi ytterligare ett vin i sortimentet, Johanna Lännabruk 2017.

Länna Bruk Dryckeshandel tillverkar viner från egna odlingar i Grekland. Druvorna handskördas och fraktas i kyltransport till Länna där produktionen av vinet startar.

Johanna är gjort på druvorna syrah, merlot och cabernet sauvignon. Syrah och merlot är egentligen mest vanliga i Frankrike. Cabernet sauvignon är rent generellt en vanlig druva. Syrah ger kryddiga viner, medan merlot mjukar upp vinerna.

Vinets sockerhalt ligger på under tre gram per litern. Alkoholhalten är 14 procent. Priset på Systembolaget är 129 kronor. Vinet säljs i butiker närmast producenten. I klarspråk innebär detta tre butiker i Uppsala.

Systembolaget rekommenderar lamm och nöt till vinet. Vi åt pulled turkey med rökig sås. Det fungerade alldeles utmärkt.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kryddnejlika och vanilj. […] Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon och vanilj.

Doft och smak av plommon tyckte jag var tydlig. Vinet kändes fylligare än vad som uppges på Systembolagets webbplats. Det är också mycket strävt och kryddigt. Till kalkonen med den rökiga såsen passade det utmärkt.

Toffelomdömet blir det högsta. Det känns extra roligt att ge det omdömet till ett lokalt producerat vin. Nu ska jag ut och köpa på mig några flaskor att lagra.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.