Mat och vin: Gratinerad kyckling i vitlökssmörsås och Château Bouscassé 2014


Ett inlägg om met och vin – en middag som lagats till vinet.


 

Château Bouscassé 2014

Fylligt, strävt och fantastiskt.

Nu har vi varit på två vinprovningar i Vinklubben Tre Kronors regi, Anna och jag. Vid båda provningarna har vi fått ett häfte med information om såväl de viner vi har provat som recept på passande maträtter. På lördagskvällen provade vi för första gången att laga mat på det viset. Det vill säga… först köpte vi en flaska Château Bouscassé 2014 och till den lagade vi sen gratinerad kyckling i vitlökssmörsås.

Receptet tänker jag inte lägga ut här – jag tycker att den som råkar läsa detta ska gå med i vinklubben och få nyhetsbrev med såväl vintips som recept via e-post. Gratis. Vinprovningarna rekommenderar jag också, men de är inte gratis. Recepten ska passa respektive vin. Vinprovarna hävdar att det är helt rätt att köpa mat efter vin och inte tvärt om. För övrigt finns de flesta recept att hitta på vinklubbens webbplats för den som snokar bra.

Systembolaget rekommenderar Château Bouscassé 2014 till nöt och vilt. Intressant då att få ett recept på en kycklingrätt. Vinet är fylligt och franskt. Sockerhalten ligger på under 3 gram litern, medan alkoholhalten är 13,5 procent. En flaska kostar 159 kronor. Vinet är gjort på druvorna tannat, cabernet sauvignon och cabernet franc. Tannatdruvan ger sträva och fylliga viner som funkar bra att lagra. Cabernet sauvignon är den vanligaste av alla blå druvsorter. Cabernet franc är en släkting till cabernet sauvignon, men är inte lika sträv som den.

Så har skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lagerblad, plommon, viol, peppar, svart te och sandelträ. […] Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, lagerblad, viol, peppar och sandelträ.

Vinet var helt fantastiskt! Det var fylligt och strävt och apelsinen i kycklingrätten kom tydligt fram i kombination med vinet. Maten var inte särskilt svår att laga. Anna var förstås förstekock, medan mitt bidrag var att riva skal och pressa apelsin. Vi åt potatisgratäng till och doften av vitlök låg tung över lägenheten.


Toffelomdömet blir det högsta.
Det här vinet – och maten! – serveras med all säkerhet igen i köket på Main Street.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.