Kryddigt, fylligt och prisvärt: Basilisco Teodosio Aglianico del Vulture 2017


Ett inlägg om ett rött vin.


 

Basilisco Teodosio Aglianico del Vulture 2017

Söderns Barolo!

På lördagskvällen hyfsade vi fredagsvinflaskan från ValpolicellaDet visade sig att det inte var mer än var sitt glas. Därför plockade jag fram en ny flaska ur vinskåpet och luftade Basilisco Teodosio Aglianico del Vulture 2017-vinet en timme före servering.

Det här är ett fylligt och strävt vin med hög fruktsyra.  Sockerhalten ligger på under tre gram litern, medan alkoholhalten når upp till 14,5 procent. Vinet är gjort på druvan aglianico, en blå druva som odlas i södra Italien, i Kalabrien, Molise och Apulien samt på ön Procida nära Neapel. Vinet kallas ofta Söderns Barolo.

Systembolaget föreslår att vinet serveras till rätter av mörkt kött såsom lamm, nöt eller vilt. Jag höll mig som vanligt till ostar, men kombinerade det främst med cheez ballz (!) och frukt & mandel-choklad. En flaska kostar 99 kronor.

Om vinets smak och doft kan en läsa följande på Systembolagets webbplats:

”Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, choklad, plommon, lakrits, peppar, mörka körsbär, ceder och vanilj. […] Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, mörk choklad, plommon, lakrits, peppar och vanilj. 

Det här vinet är sannerligen kryddigt, men har också en hög fruktsyra. Det är fullt av smaker och dofter, lakrits, till exempel, är väldigt tydlig i såväl smak som doft, liksom choklad. Vinet har definitivt ett perfekt smeknamn och det är mycket prisvärt.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

PS Och ja. Jag köpte det lite grann för namnets skull, Basilisco.


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.