Lite bubbel och rött: P. Lex Prosecco Brut och Antiche Terre Venete Valpolicella 2018


Ett inlägg om två viner, ett med bubbel och ett rött.


 

P Lex Prosecco Brut

Lagom bubbligt, torrt och gott.

På fredagskvällen var det läge för såväl firning som gravöl. Det var också dags att inviga de nyinköpta champagneglasen. Vi införskaffade 800 gram norska färska räkor, chiliaioli och en flaska P. Lex Prosecco Brut för att fira glas och annat.

Vi kylde proseccon i frysen. Bubbelvin ska vara riktigt kallt, tycker jag. Det blev bara räkor som vi skalade själva och aioli, som vi doppade räkorna i, till vinet. Och det var helt rätt!

Systembolaget rekommenderar att det serveras som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur. Vi följde alltså rekommendationen.


Alkoholhalten ligger på elva procent
och sockerhalten på nio gram per liter. En flaska kostar 109 kronor.

Det här vinet är gjort enligt autoclavemetoden. Det innebär att alkoholjäsningen, som ger kolsyran, sker i en trycktank. Sen får vinet vila i tanken till dess det är dags för filtrering, justering av sötningsgraden och buteljering. Buteljeringen görs under lågt tryck vid låg temperatur.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Torr, fruktig smak med inslag av persika, gråpäron och citrus. […] Ungdomlig, fruktig doft med inslag av persika, päron och citrus.

Till räkor vill i alla fall jag och sambon inte ha ett alltför bubbligt vin. Det här vinet var alldeles lagom bubbligt. Det var torrt och päron och citrus var tydliga i såväl smak som doft. Vinet tilltalade mig mycket och det passade förträffligt till de stora räkorna.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Antiche Terra Venete Valpolicella 2018

Vinet lät ostarnas smak komma fram.

Till gravölet och unge Morse, ett ovanligt mordrikt avsnitt, skar vi upp goda ostar som vi också hade handlat hos Korgtassens, i affärens alldeles nya delidisk. Vi var inte ensamma att handla där och det var roligt att se hur snabbt ruljansen var igång efter den ursnabba och smidiga renoveringen.

Ostarna vi köpte var Kaltbach, Kaxige Kal och Langres. Hemma hade vi också Brie. På Systembolaget köpte vi en flaska Antiche Terre Venete Valpolicella 2018. Bolaget rekommenderar vinet till rätter av ljust kött, buffémat och fläsk.

Alkoholhalten ligger på 12,5 procent, sockerhalten på 4 gram per liter och priset är 99 spänn.

Vinet är gjort på druvorna corvina och rondinella. Corvinadruvan används också som bekant till Amaroneviner. Den har en frisk syra och kan smaka allt från mjukt och bärigt till kryddigt och mustigt. Rondinelladruvan är vanlig i Valpolicella och Bardolino och den blandas ofta med andra druvor, främst corvina, för att öka vinets fyllighet.

Så här här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Bärig smak med inslag av körsbär, lakrits, hallon och färska örter. […] Fruktig doft med inslag av mörka körsbär, hallon, lakrits och färska örter.

Vinet var inte särskilt tungt, men ganska bärigt i smaken. Det kompletterade ostarna mycket bra, det lät liksom ostarnas smak komma fram. Någonting saknade jag i vinet, men jag kan inte komma på vad.

Toffelomdömet blir ändå högt. Det här är en god och prisvärd italienare.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lite bubbel och rött: P. Lex Prosecco Brut och Antiche Terre Venete Valpolicella 2018

 1. miemarie63 skriver:

  Hej ! Jag gillar att läsa din blogg. Undrar om jag även får läsa de lösenordsskyddade inläggen? Bästa hälsningar från Marie

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Hej och tack ska jag väl säga! Jag har ingen aning om vem du är men roligt att du gillar att läsa min blogg, i princip min dagbok. De lösenskyddade inläggen är emellertid enbart för mig själv. Hoppas du fortsätter läsa ändå! 😛

   Gilla

 2. miemarie63 skriver:

  Ja men självklart fortsätter jag läsa!

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.