Två viner: Wolf Blass Yellow label sauvignon blanc 2018 och Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo 2015


Ett inlägg om ett vitt vin och ett rött vin.


 

Wolf Blass Yellow label sauvignon blanc 2018

Ungdomligt piggt och friskt.

På fredagar när sambon och jag ska äta tillsammans på kvällen bara vi två väljer vi ofta skaldjur eller fisk. På fredagseftermiddagen efter jobbet traskade vi iväg för att se vad fiskdisken på Korgtassen hade att erbjuda. Det var inte mycket – men fullt förståeligt: där byggs om. Ny nya fisk- och delidisken lär bli alldeles fantastisk, tror jag. Stor i alla fall.  Nåväl, vi skopade upp ungefär ett kilo räkor i lösvikt.

Till räkorna serverade vi sen chiliaioli, avokado, citron och tomater. Och så ett väl kylt vitt vin från Annas ”lådda”, Wolf Blass Yellow label sauvignon blanc 2018.

Detta australiensiska vin passar till fisk och skaldjur, enligt Systembolaget, så vi åt helt rätt. Druvan vinet är gjord på är cabernet sauvignon, en ganska vanligt druva som ger aromatiska viner.


Alkoholhalten ligger på 12,5 procent och sockerhalten
på under tre gram litern. Priset för en flaska är endast 70 kronor.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smakt och doft:

”Fruktig, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, citrus och örter. […] Fruktig, ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen, citrus, örter och apelsinblommor. 

Både Anna och jag tyckte att vinet smakade päron. Det var lätt och friskt och verkligen ungdomligt piggt. Kanske lite för ungdomligt för att passa en tant som undertecknad. Men så har jag lite svårt för vita viner – som jag ju ändå vill dricka till just räkor som en skalar själv.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo 2015

Kakao till goda ostar!

På lördagskvällen åt vi ute, men hade anförskaffat oss ett antal svindyra, goda ostar både från Korgtassen och från Ulva marknad att inta senare på kvällen. Och till ostar vill vi definitivt dricka rött vin. Vid fredagsbesöket på Kvarnen blev det även ett besök på Systembolaget där. Fyra röda italienare följde med hem till oss. Ett par av vinerna har jag druckit tidigare, men det vin jag valde för kvällen att lufta till ostarna hade jag inte provat tidigare. Det blev Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo 2015 som fick göra ostarna sällskap. Vi hade bland annat en vinmarinerad ost, en prisbelönt grönmögelost med vitmögel utanpå och en kraftig engelsk cheddarost.


Systembolaget tycker att vinet ska serveras
till lamm, nöt eller smakrika vegetariska rätter. Ost är rätt vegetariskt, så vi gjorde lite rätt. På söndagen blev det även ett glas till grillad kyckling med sallad (vegetariskt) och tzatziki (också vegetariskt).

Alkoholhalten på vinet ligger på 14 procent och sockerhalten på 15 gram litern. Nu läste jag sju gram socker per liter på skylten på Systembolaget, så lite förvånad blev jag allt när jag läste informationen om vinet på Systembolagets webbplats. Priset, 119 kronor, stämmer i alla fall.

Vinet är gjort på montepulcianodruvan, en blå druva som vanligen odlas i sydöstra Italien. Viner som är gjorda på den här druvan blir ofta mörka och djupa till färgen. Vinerna har ofta låg syra och kan med fördel lagras.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av björnbär, viol, skogshallon, örter och mörka körsbär. […] Fruktig doft med inslag av björnbär, viol, skogshallon, örter och plommon.

Det här vinet smakade kakao, tyckte jag. Riktigt mycket kakao, mörk choklad, tungt. Plommon tyckte jag mig ana i doften. Till såväl ostar som kyckling var det gudomligt. Det här är definitivt ett vin att lägga på minnet och köpa igen.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Två viner: Wolf Blass Yellow label sauvignon blanc 2018 och Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo 2015

 1. Karina skriver:

  Hej. Fick naturvinet du skriver om av en vän o tänkte öppna det ihop m henne på en ostkväll. Läser att du tyckte att ost funkade svinbra till vinet men åt vilket håll skall jag gå när jag köper ostarna sen? Gillar inte blå eller grönmögel men gärna mycket smak. Gillar även chevré tex. Ska jag tänka Mycket smak ?

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Hej Karina!
   I inlägget skriver jag att vi käkade bland annat en vinmarinerad ost och en cheddarost till vinet. Båda ostarna är hårdostar och vällagrade, dvs smakrika. Vinmarinerad ost kan vara ganska dyr, men har en mycket speciell smak och passar finfint till det här vinet.

   När det gäller cheddar rekommenderar jag en Leicestertyp.

   Chèvre har jag fått lite avsmak för, men getost finns i många olika former, även som hårdost. Testa, vet jag!

   Och ja. Tänk mycket smak till det ganska starka och söta vinet. (Ja, vinet är inte sötsött, inget dessertvin, men jämförelsevis med ”vanliga” rödviner).

   Hoppas du hittar nåt gott! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.