Ett rött italienskt (!) vin: Montelliana Cabernet Sauvignon 2017


Ett inlägg om ett vin.


 

Montelliana Cabernet Sauvignon 2017

Ett riktigt fylligt vin med jordig doft.

Igår kväll behövde jag vin. Orsakerna var flera. En var att jag ville fira två bra saker. Vi gick till Trattoria Alessandro och åt pasta med mera. Jag åt ravioli med två sorters ost till huvudrätt, min sambo valde pasta med tryffel. Av ställets vinexpert (!) blev vi rekommenderade en flaska Montelliana Cabernet Sauvignon 2017. Vinet finns inte med på restaurangens vinlista. Efter en provsmakning beslutade vi att dela på en flaska – utan att kolla priset. Priset blev 300 kronor för en flaska, vilket är billigt på lokal.

Vinets säljs inte på Systembolaget, så att få fram information om det var inte helt lätt. Montelliana själva rekommenderar vinet till vilt, rött kött eller mogna ostar. Vivino rekommenderar det även till nöt, pasta och lamm.  Det blev alltså ett rätt från vardera ställe (ost och pasta).

Så här skriver Montelliana om sitt vins doft och smak: 

”Fine, fruity bouquets reminiscent of wild berries. It is full-bodied and round in the mouth with a good, elegant structure. 

Jag tyckte att vinet doftade jordigt. Några vilda bär däremot kände jag inte nån doft av. Det var mycket fylligt i munnen och hade en vacker röd färg. Eftersmaken var lång. Vinet passade utmärkt till min pasta som var lite tung. Och lite tung i huvudet var jag dan efter av vinet, trots att alkoholhalten ligger på modesta 12,5%. Sockerhalten är tre gram per liter.

Vi blev rekommenderade ett riktigt bra vin. Det fanns inte en droppe kvar i flaskan efter vår middag och det här vinet beställer jag gärna in igen. Jag har kollat runt lite på nätet och vinets tidigare årgångar har inte fått så höga omdömen. Denna årgång, 2017, ligger högre.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ett rött italienskt (!) vin: Montelliana Cabernet Sauvignon 2017

 1. Härlig blogg, och även härligt vin verkar det som;) Tycker f.ö också mycket om det vita Palazzo-vinet du nämnde för några inlägg sedan, gott och snällt mot plånboken dessutom. Trevlig kväll!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack Louise! Jag blev ju nyfiken på din, men den hade du stängt, tyvärr.
   Jepp ännu ett härligt vin igår – och ett till i kväll. (Fast inte en hel flaska.)
   Palazzovinet var fantastiskt bra – och synnerligen prisvärt, ju. 😛

   Gillad av 1 person

   • Menar du nyfiken på min blogg(?), den ska komma upp när du klickar på mitt namn, (hoppas jag)? men min gamla är stängd. Javisst är Palazzo otroligt prisvärt! Ett annat jag tycker är lika gott och bara en tia dyrare är Il Nostro, också vitt. Som gjort för en somrig lördagskväll, som denna 😉

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Ja, men det är din stängda blogg som kommer upp.
    Jag föredrar ju röda viner, så vitt blir det bara till räkor etc. 😁

    Gillad av 1 person

 2. Ajdå, det var inget vidare att den kommer upp. Men om du går in på http://www.mittmanus.com så kommer du rätt. Även jag föredrar för det mesta rött, men gott att varva ibland, särskilt sommartid.

  Gilla

 3. Sorry, https://mittmanus.com, det här ska bli rätt, har skrivit in fel adress någon gång, och det har hängt upp sig…Ha nu en fin fortsatt kväll, ska inte ta upp kommentatorsfältet mer;)

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Men nu ser jag din blogg och ska snoka runt lite när jag är lite piggare. Vi har varit ute idag – se nytt inlägg! – och jag har solbränt nacke och axlar. Behöver kureras med lite vin, tror jag. Fast rött i kväll. 😉

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.