Ett rött vin: Ziggurat Montefalco Rosso 2015


Ett inlägg om ett vin.


 

Ziggurat Montefalco Rosso 2015

Fylligt och smakrikt italienskt.

En besvikelse på vinfronten i lördags behövde definitivt kompenseras på söndagen. Med fisk till middag kunde lätt några goda ostar med tillbehör slinka ner senare på kvällen. Till dessa öppnade jag en flaska Ziggurat Montefalco Rosso 2015.

Vinet är förstås italienskt – från Umbrien – och kostar 139 kronor. Det är kategoriserat som mycket fylligt och bör serveras till mörkt kött som lamm, nöt eller vilt, tycker Systembolaget. Här blev det i stället drycken till några smakrika ostar, bland annat Stilton. Jag luftade vinet ordentligt och lät det ljummas väl ovanpå spishällen medan fisken tillagades i ugnen. Vinets serveringstemperatur gör oerhört mycket för smaken om vinet. Ett rödvin kan skilja sig rejält från gång till annan om det serveras alltför svalt, anser jag.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, hallon, peppar, salvia, vanilj och kakao. […] Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kanel, örter, vanilj och choklad.

Det här vinet var verkligen fylligt och gott. Vinet hade en tydlig smak av kakao och bär med bara en lätt touch av vanilj. Eftersmaken var ganska lång på det här riktigt kraftfulla vinet. Det gick förstås alldeles utmärkt att dricka till ostarna och är definitivt ett vin jag köper igen. Vinet sägs gå utmärkt att lagra, något jag troligen tänker göra.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.