Ett rött vin: Grande Alberone


Ett inlägg om ett vin.


 

Grande Alberone o Lucifer

Lucifer valde Grande Alberone åt oss.

Igår kväll slutade Anna jobba i hyfsad tid. Därför passade jag på att öppna och lufta en flaska rödvin tidigare på kvällen samt lägga fram ostar i rumstemperatur. Det var inte lätt att hitta ett vin i vinskåpet som skulle passa till ostar, men till slut föll valet på Grande Alberone, av okänd årgång. Lucifer hjälpte till med valet, för övrigt. Flaskan låg längst ner i skåpet och var ganska dammig. Vinet vi drack igår kan ha ett par år på nacken. Den som köper vinet idag betalar 99 kronor.

Grande Alberone är gjort på fyra druvor: primitivo, cabernet sauvignon, merlot och teroldego. Det har en ganska hög sockerhalt, 11 gram per liter.

 

Ostarna jag serverade till bestod av två smakrika hårdostar, en Brie, en St Agur och en intressant, smakrik ost med blommor (!) på utsidan.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär och liten sötma, inslag av plommon, choklad, kaffe, kardemumma och körsbär. […] Kryddig doft med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, kaffe, örter och körsbär.

Jag tyckte att vinet var kryddigt och fullt av smaker i munnen, men det hade i princip ingen eftersmak. Kaffe och choklad samt något bär kände jag tydligt i såväl smak som doft. Systembolaget rekommenderar att det serveras även till lamm- och nötkött. Till smakrika ostar gick det alldeles utmärkt. Däremot är jag inte så säker på om det är kraftfullt nog till kött.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.