Innanför murarna


Ett inlägg om en bok.


Maria Ernestams bok Innanför murarnaEn kväll i början av oktober var jag på författarträff på Akademibokhandeln vid Stora torget i Uppsala. Två väldigt skilda författare pratade om sitt skrivande och sina nya böcker. Det var dels Stina Wollter, dels Maria Ernestam. Det är förstås inte bara författarna som skiljer sig åt utan även deras verk. Jag blev sugen på att köpa båda böckerna, men hade ingen lust alls att ställa mig i den skitlånga kön. I stället blev det så att Maria Ernestams bok Innanför murarna hamnade i varukorgen vid i min senaste nätshopping hos Bokus. Stina Wollters bok, Kring denna kropp, får vänta tills vidare.

Maria Ernestam pratade inte bara om sin bok, hon läste ett stycke ur den också. Jag blev mycket fängslad av flera skäl: den verkade kuslig, den handlar om uppbrott och den var delvis baserad på verkliga händelser, några självupplevda av författaren.

Sofi har fått chansen att bo på ett kloster i Normandie för att skriva och forska. Ett stipendium har möjliggjort detta. Hon fångar tillfället att komma ifrån Sverige och sitt krisande äktenskap. Dessvärre hittar hon inte riktigt det lugn hon söker på klostret. Hon upptäcker att det ruvar på en fruktansvärd historia om krig och död. Hon tycker sig höra viskningar och knackningar, hon ser människor som inte finns… Eller är det nån som vill göra henne illa?

Den kusliga stämningen infinner sig redan från start. Gråvädret här i Uppsala passar utmärkt som inramning. Det jag däremot inte insåg innan jag började läsa boken är att den handlar så mycket om en krisande relation. På nåt vis blir Sofis röda rum i klostret en bild av hennes inre, hennes blödande hjärta. Fast krisen handlar inte bara om Sofis relation med Björn. Den handlar om oåterkallelig förlust och den ensamhet som följer därpå. Jag får känslan av att Sofi har rest till klostret för att träna på att vara ensam. Men det är först när Sofi samtalar med andra människor som jag får fragment av det som har hänt. Dessutom spelas en historia om ett fruktansvärt krigsbrott i det förflutna upp utanför Sofi. Hon får allt svårare att veta vad som är verklighet. Inbillar hon sig saker eller finns ”spöken”? Sofis ensamma helger blir rena mardrömmar. Det här är en vidunderlig historia om en resa i en människas inre. Slutet… Äh, läs den!

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Innanför murarna

 1. MarveW skriver:

  Ett måste för mig som beundrar Ernestams författarskap. Hennes ”Busters öron” ligger fortfarande bland mina bästa läsupplevelser.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Busters öron är väldigt bra tycker jag också. Om du tyckte så mycket om den gillar du säkert Innaför murarna. Men den tar ett tag att komma in i, trots att boken är föredömligt stor till omfånget, dvs inte nån tegelsten. God läsning!

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.