Ett rött vin: Langhe Nebbiolo Leunin 2016


Ett inlägg om ett vin.


 

Langhe Nebbiolo Leunin 2016

Smakrikt och fylligt, men bör ljummas.

Nej nej nej! Inte kan en helg passera utan ett par glas rött! Jag plockade fram våra goda ostar och öppnade och luftade en flaska Langhe Nebbiolo Leunin 2016 ett par timmar innan Annas hemkomst igår kväll. Vinet hittade jag i vinskåpet. Där har det nog inte legat alltför länge.

Priset för en flaska är 119 kronor. Det ska helst drickas till lamm, nöt eller vilt, enligt Systembolaget. Smakrika ostar var emellertid inte ett dugg fel det heller.

Dessvärre var vinet lite för svalt när det serverades och det vinner med all säkerhet på att ljummas mer och serveras till varm mat. Jag tror att det hade blivit mer kraftfullt på det viset, men att tro är att icke veta, förstås.

 

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, bergamott och nötter. […] Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, pomerans och nougat.

Jag tyckte att vinet var mer fylligt än vad Systembolaget aviserar, men det hade som sagt vunnit på att serveras varmare. Vinet var kryddigt och smakrikt, med en touch av choklad. Till ostarna fungerade det alldeles utmärkt – det vill säga till såväl väldigt salt gorgonzola (inköpt på matmarknaden) som nötig hårdost.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.