Ett vin: Castelforte Amarone della Valpolicella 2014


Ett inlägg om ett vin.


 

Castelforte Amarone 2014

Ett fruktigt, men inte så kraftigt Amarone.

Anna hade önskat stekt kalkonbröst till söndagsmiddag. Då önskade jag ett gott vin till maten. Vilken tur att vinskåpet är hyfsat välfyllt (luckor finns, dock…). Jag plockade fram en flaska Castelforte Amarone della Valpolicella 2014. En tidigare årgång (2012) fick högt omdöme av mig, så jag var mycket spänd på om denna var i samma klass. Priset den här gången var 189 kronor.

Enligt Systembolaget passar vinet till lagrade hårdostar eller smakrika rätter av vilt eller nöt. Jag svängde till en smakrik rätt av kalkon och det gick alldeles utmärkt. Anna gjorde rotfrukter i ugnen till kalkonen.

 

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”[…] Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, körsbär, kanel, torkade tranbär, pinjenötter, peppar och kakao. […] Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, torkade körsbär, kanel, tobak, russin, pinjenötter, peppar och choklad.

Det här vinet var verkligen fruktigt till smak och doft. Det var inte lika tungt som vanliga Amaroneviner, trots att det klassats som fylligt. Med maten gick det alldeles utmärkt. Det var även gott till desserten som på söndagen blev en repris på lördagens: jordgubbar doppade i Nutella. Jag serverade vinet väl tempererat, men jag tyckte ändå att det hade lite att önska vad gäller fyllighet och kraft.

Likväl blir Toffelomdömet högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett vin: Castelforte Amarone della Valpolicella 2014

  1. Nu när hösten kommer, så blir jag mer sugen jag också på röda viner till maten 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.