Krigens barn


Ett inlägg om en bok.PA Fogelströms bok Krigens barnNär jag väl började läsa Per Anders Fogelströms böcker
var jag fast. Först läste jag Stad-serien (Mina drömmars stadBarn av sin stadMinns du den stadI en förvandlad stad och Stad i världen), som jag hittade i min mammas bokhylla. Därefter lånade jag Kamrater-serien (Upptäckarna, Revoltörerna och Erövrarna) av en kollega, som tyvärr inte hittade den sista delen (Besittarna). Och nu har jag läst både första och andra delen i trilogin Barn-serien, en prequel till Stad-serien. Jag har alltså just slagit ihop pärmarna till Krigens barn, en bok jag fyndade på Myrorna i Boländerna i förra månaden.


I Krigens barn skildras åren 1788 – 1814,
en tid när Sverige ofta var i krig. Krigen – och dess konsekvenser – skildras ur vissa stockholmares ögon. Vi får följa, mer eller mindre, såväl verkliga som fiktiva existenser. Genom dessa blir det en sedvanlig Fogelströmsk historielektion där jag andäktigt lyssnar läser. Krigsskildringarna är bitvis långa och dem hade jag klarat mig utan – samtidigt som jag ju förstår att de måste finnas – därav bokens titel. Men det är människornas historia som jag tycker är intressant, inte krigens, herrarnas eller krigsstrategikernas. Samtidigt… skildringen av Axel von Fersens lynchning är så… realistisk. Fogelström lyckas verkligen med att smälta ihop fakta och fiktion.

Toffelomdömet blir högt för denna den hittills mest omfångsrika boken av författaren som jag har läst. Jag rekommenderar samtliga böcker med varm hand!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Krigens barn

 1. FEM skriver:

  Jag började läsa de där böckerna för ganska många år sen. Det jag kommer ihåg var att det bara var elände, elände, elände. Barn som for illa och skitigt och fattigt och dant. Jag orkade bara inte med, så jag slutade mitt i en av dem, kommer inte ihåg vilken. Böckerna finns fortfarande kvar här hemma i nån bokhylla, så jag kan börja läsa dem igen när jag känner för det. För det är ju bra böcker, samtidigt som det är jobbigt att läsa dem.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Å FEM, du borde ge dem en ny chans! Krigens barn var lite seg, men Stad-seriens böcker har lagom omfång (ca 250 sidor/bok), likaså Kamrater-serien. Det är stora delar svensk historia i samtliga böcker! Kanske nåt även för Pinnen?

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.