Jitterbug Perfume


Ett inlägg om en bok.Tom Robbins bok Jitterbug PerfumeEn kollega till mig tyckte vid ett tillfälle
att jag läste så mörka böcker. Zeta rekommenderade mig att läsa Tom Robbins bok Jitterbug Perfume, för den skulle minsann vara rolig. Boken har stått på min inköpslista ganska länge, men i lördags hittade jag den på The English Bookshop, köpte den och tog med den hem. Jag började läsa den ganska omgående och nu har jag slagit ihop pärmarna till nyutgåvan från 2003. Boken gavs ut redan 1984.

Boken utspelar sig under olika tidsperioder och i flera olika parallella berättelser. Detta parallellskrivande är alltså långt ifrån en modern företeelse, det gjordes uppenbarligen redan på 1980-talet. Alobar är kung för mycket länge sen när världen fortfarande inte var kristnad. Enligt seden ska kungen dödas när han visar sina första tecken på åldrande. Men Alobar vill inte dö utan flyr och ger sig ut på jakt efter odödlighet – eller den/dem som kan ge honom detta. I den här jakten är han ivrigt påhejad av Pan. I den nutida berättelsen försöker amatörparfymören Priscilla återskapa doften i en gammal parfymflaska. Hennes styvmor, som är professionell parfymör, håller också på med detta. I Paris oroar sig ett känt parfymeri för doften i fråga. Och så vidare och så vidare, med ett antal bihistorier därtill, bland annat om de inblandades sexuella eskapader.

Den här boken blev kultklassiker redan året efter den kom ut. Visst är den rolig, men i mitt tycke är den mest underlig och lustig. 1980-talets frigjorda sexualitet är tydlig. Kan det finns en djupare botten i det hela – där ordet ”lättare” är nyckeln? Ärligt talat vet jag inte. Jag skrattar ibland åt en del tokerier, men, som sagt, för mig är detta inte riktigt rätt genre.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.