Ett bubblande vitt vin: Freixenet Prosecco


Ett inlägg om ett bubblande vitt vin.


 

Freixenet Prosecco

Friskt, ungdomligt och prisvärt bubbel.

Sunday = Funday. Eller en gör så gött en kan för att det ska bli sköj. Fästmön och jag åt räkstubbe i söndags. Till den korkade Anna upp en flaska bubbelvatten med alkohol i, Freixenet Prosecco. Flaskan hade inköpts till nyårsafton, men alltså fått ligga på vänt i kylskåp – först hos Fänriken, därefter på Main Street.

Ärligt talat är jag mest för äkta champagne och inte så mycket för mousserande viner. Det handlar troligen om att jag i grund och botten hellre dricker rött än vitt vin. Men ett för mig outforskat gäng mousserande viner är de italienska proseccovinerna. Dessa mousserande viner kommer från nordöstra Italien. Vinerna är gjorda på druvan glera – som tidigare hette prosecco. Det fanns flera skäl till namnbytet. Ett var att druvan och vinet inte skulle blandas ihop, men det främsta skälet var nog för att inte namnet Prosecco skulle användas på viner från andra ställen i världen.

En flaska Freixenet Prosecco kostar just under hundringen (99 kronor). Det bubblande vinet passar till lättare fisk- och skaldjursrätter, men även som aperitif och sällskapsdryck, enligt Systembolagets webbplats. Freixenet Prosecco är extra dry, vilket i det här sammanhanget innebär lite mer åt det halvtorra hållet. Såna viner ska ha en sockerhalt på mellan 12 och 17 gram per liter – det här vinet har 15 grams sockerhalt.

Och så här står det att läsa om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrusskal. […] Fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon och vita blommor. 

Ja nog är vinet fruktigt och citrussmakande. Det känns friskt och ungdomligt bubblande. Till räkstubbe passade det alldeles utmärkt, eftersom maten inte var kryddad annat än med sin egen sälta och en dillkvist. Prisvärt och gott att smutta på en varm dag är det också.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.