Ett rött vin: Marastoni Valpolicella ripasso superiore 2021


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om ett ripassovin.



Marastoni Valpolicella ripasso superiore

Ett ripassovin som passar fint till smakrika ostar.

Till helgen är det alltid bra att ha några flaskor rött till hands. I fredags inhandlade jag detta. Den här gången köpte jag två flaskor, varav ett var nytt för mig. Inget av vinerna var dyrt. Flaskan med Marastoni Valpolicella ripasso superiore 2021 betalade jag bara 99 kronor för. Jag ville se om jag blev glatt överraskad.

Det här ripassovinet kommer alltså från Valpolicella i nordöstra Italien. Ripassoviner är besläktade med amaroneviner så tillvida att man blandar vinet med skalmassa från amarone- eller reciotoproduktion när den första jäsningen är gjord. Denna andra jäsning ökar såväl alkoholhalt som smak.

 

Nu landar det här ripassovinet på en alkoholhalt av 13,5 procent, vilket inte är jättehögt. Sockerhalten är 0,8 gram per 100 milliliter.

Vinet är klassat av Systembolaget som fylligt och strävt med hög fruktsyra. Det rekommenderas till smakrika hårdostar och rätter av lamm- eller nötkött. Jag åt smakrika ostar och päron. Det blev en finfin kombo.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, salvia, jordgubbar, peppar och choklad. […] Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, salvia, jordgubbar, russin, vanilj och choklad.

Jag tyckte att vinet var både kryddigt och fruktigt, eller snarare åt röda bär-hållet. Det hade en lite oangenäm doft, men smaken var helt OK. Jag tyckte dock inte att det var riktigt så fylligt som jag hade hoppats på. Trots det är det här ett prisvärt vin och det passade utmärkt till ostarna.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.