Tunnel 29: Den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren


Ett inlägg om en lånad bokreabok.Helena Merrimans bok Tunnel 29 den sanna historien om den osannolika flykten under BerlinmurenDet blev inte så mycket inhandlat på årets bokrea för min del. Men Anna köpte några böcker. En av böckerna som jag har sett – och hört! – henne läsa med stor behållning var Helena Merrimans bok Tunnel 29: Den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren. Den bad jag att få låna och har nu själv läst.

Den här thrillerdokumentären handlar om spänning, spioner, kärlek och svek i det kalla krigets Berlin. En ung student, Joachim Rudolph, riskerar allt när han i september 1961 flyr från diktaturens Östberlin till Västberlin. Året därpå är han på västsidan och tar en spade för att gräva en tunnel och på så vis hjälpa andra människor till friheten. Tunnel 29 är en berättelse om modiga människor, en spion som förråder dem och ett amerikanskt TV-bolag som stöttade räddningsaktionen ekonomiskt.

Som många böcker baserade på sanna historier om tuffa människoöden och umbäranden är det tydligt att bokens huvudperson har blivit intervjuad av författaren. Jag säger inte att det är fel, men det gör understundom berättelsen hoppig. Det kan handla om hopp i tid eller hopp i känslor och fakta. Samtidigt tror jag att den här boken hade varit för tung om den blivit skriven mer ”rakt upp och ner”. Kapitlen är korta och det gillar jag, som ibland läser när jag har begränsat med tid. I den här boken är det väldigt bra eftersom jag som läsare inte skulle orka läsa för långa stycken om de inblandades vedermödor. Jag behöver läsa lite, lägga boken ifrån mig och reflektera. Sånt underlättas av korta kapitel. Ändå läser jag den här boken relativt snabbt. Den beror på att berättelsen är engagerande och viktig, men också att boken är välskriven och skriven på ett läsvänligt, nästan filmiskt sätt.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.