Straffet


Ett inlägg om andra delen i Freyja & Huldar-serien.Yrsa Sigurdardóttirs bok StraffetFör ett tag sen gjorde jag en ny författarbekantskap i isländska Yrsa Sigurdardóttir. Jag började läsa en kriminalserie om en polis och en barnpsykolog. I mars 2023 köpte jag den andra delen i serie. Nu har jag slagit ihop pärmarna om Straffet.

Polisen Huldar har degraderats. Även barnpsykologen Freyja dissar honom. Men i det nya fallet drar Huldar in Freyja i en seriemördares mörka värld. Tolv år efter ett mord på en flicka hittas gamla brev från skolbarn i en nedgrävd tidskapsel i Reykjavik. I kapseln finns också ett annorlunda brev utan signatur. Det innehåller en lista med initialer på mordoffer. Strax hittas också ett par avhuggna händer. Så dyker en kropp upp och det är tydligt att listan i tidskapseln inte är nåt påhitt av ett barn.

Den här boken är inte mindre otäck än den senaste thrillern jag läste. (Författaren/författarna till den boken, Erik Axl Sund, har också lämnat en blurb, ett kort reklamcitat, på pocketutgåvans framsida.) Morden är hemska och rätt… fantasifulla. Än mer otäcka är de övergrepp som görs mot dem som inte kan försvara sig. Relationen mellan Freyja och Huldar skildras som i första boken utan att det blir jolmigt – de har ju orsakat varandras degraderingar, men ändå finns en attraktion. Och nej. Jag lyckas inte lista ut mördarens identitet – det är många som har motiv…

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Freyja & Huldar-serien:

  1. Arvet 
  2. Straffet (läs texten ovan!)
  3. Upprättelsen
  4. Avgrunden

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.