Långfredagen 2023: Långfredagen blev kortfredag


 Kära dagbok…

Sovmorgon? Jorå. Strax efter klockan åtta vaknade jag denna lediga fredag. Långfredag, som i min barndom var lååång och tråååkig. Idag var den bara lite tystare än vanligt utomhus (inte inomhus) eftersom ingen jobbar mer än de handelsanställda. Nästan alla affärer var till exempel öppna som vanligt. Kloke Uppström hade i alla fall tagit ledigt för att fiska. Det behövs när en driver en fiskrestaurang.

Lapp utanför Uppströms fisk Åkt och fiskat

Kloke Uppström hade åkt och fiskat.

 

Boken Straffet och kaffe på sängen

Efter vägningen.

Min dag startade med vägning. Jag hade förväntat mig förfärliga siffror, framför allt efter grovt ”fusk” under skärtorsdagen när jag slutade dan med smörgåstårta och vin. Men viktuppgången var endast 100 gram och det är mer än överkomligt. Fettprocenten i kroppen hade däremot ökat med två procent och muskelmassan minskat med nästan lika mycket. Det kan bero på att jag varken har simmat eller promenerat lika mycket som förra veckan. BMI hade ökat med en tiondel och benmassan minskat lika mycket. Mängden vatten i kroppen var 1,4 procent lägre än förra fredagen. Jag står i princip ganska mycket stilla, men fel värden ökar och det är ingen bra trend. Efter påsk, när jag tänker tillåta mig att svulla, får jag ta nya tag. Långfredagen fortsatte därpå med läsning och kaffe på sängen. Inte så mycket svullande, mera mysigt. Långfredagsfrukosten var också mer mysig än svulstig.

Långfredagsfrukost

Långfredagsfrukost, inte jättesvulstig.


Vi tog Dramaten formerly known as Roland, Anna och jag,
och gick till Korgtassen för att handla mat och godis. Dramaten blev full och den drog jag. Anna fick bära tre sköra saker i händerna. Vi mellanlandade på Main Street med grejorna och fortsatte upp till stan för att köpa några saker till på ICA S:t Per. Jag köpte gula ljus till matbordet.

Ytterligare en gång mellanlandade vi på Main Street och lämnade av varor samt hämtade nycklar. Vi tog bilen och åkte till Slottet för att Anna skulle ta några mått och inspektera sina ägor. Det var inte många lökar som hade överlevt. Vissa delar av Slottsträdgården var täckta av snö.


Det var eftermiddag när vi äntligen slog oss ner på Main Street
för ett sent fika. Vi hade fyllt våra påskägg. Mitt var till och med mycket fullt för jag tänkte att jag inte kunde äta allt detta på påskafton som planerat. Jag gav mig själv tillåtelse att äta cirka tio bitar godis. Det var gott.

Det blev lite skrivande och läsande och en kallskuren middag, för min del kalkon och kyckling med mimosasallad, bröd och grönsallad. En kall Staropramen blev pricken över i.

Kallskuren kalkon o kyckling bröd sallad mimosasallad babybelost Staropramen

Kallskuret till långfredagsmiddag.


Jag skenade ner med sopor för jag kände att jag behövde gå i trappor.
Nu ska kvällskaffe intas (säkert med nåt från påskägget som avec). Den som har tur får även en GT senare i afton. Jag har haft väldigt ont i händerna båda igår och idag. Alkohol är – på gott och ont – en fungerande medicin.

∼ ♦ ∼

I morrn är det påskafton. Vid påskbordet samlas fyra personer och det känns alldeles lagom. Det blir sill, ägg, Janssons frestelse, lax, knäcke, mjukt bröd, ost, Östgöta sädes, påskmust och påsköl samt ”en kall pinne” till dessert.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Krämpor, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.