Spindeln


Ett inlägg om den nionde delen i Joona Linna-serien.Lars Keplers bok SpindelnDet är i skrivande stund 14 år sen jag läste den första delen i Joona Linna-serien av Lars Kepler. En vän, som tyvärr inte längre finns i livet, skickade mig Hypnotisören. Sen blev det inga fler böcker lästa i serien.

Jag tyckte att det hade blivit så hajpat detta att Lars Kepler var en pseudonym. Det spekulerades i vem författaren egentligen var. Jag hade författarkompisar som nickade, log hemlighetsfullt och sa att de minsann visste. Men författarna bakom pseudonymen kunde givetvis inte hålla sig. Det blev väldigt snart avslöjat att paret Ahndoril stod bakom Lars Kepler. Inte några jag kände till alls, så det var väl ett smart sätt att ställa sig i strålkastarljuset. Hur som helst, Fästmön fick den nionde delen i julklapp, läste den och gillade den. Jag litar på hennes omdöme och bad att få låna boken. Nu har även jag läst Spindeln.

Karaktären Saga Bauer fick för tre år sen ett vykort. Texten var hotfull och handlade om en pistol med nio vita kulor. En av dessa var avsedd för Joona Linna. Men det stod också att Saga Bauer var den enda som skulle kunna rädda Joona Linna. Tiden gick utan att nåt hände. Men sen hittas en kropp i en säck i ett träd. På platsen finns en vit patronhylsa. Nu börjar mördaren genom svåra gåtor ge polisen chansen att stoppa flera mord. Joona Linna och Saga Bauer jobbar tillsammans för att rädda offren som är utsedda.

Det här är blodigt och otäckt, absolut inte nån bok för kräsmagade. Jag tycker dessutom att det är spännande. Men det är lite för blodigt för mig även om jag gillar Sagas och Joonas sätt att närma sig lösningen. Jag tycker också att boken är onödigt omfångsrik. Visserligen aviserar seriemördaren nio offer, men ändå. Boken hade vunnit på att vara en 150 sidor kortare.

Men nu är det spännande, slutet allra helst. Kapitlen blir då kortare och växlingen mellan olika karaktär funkar bra. Karaktärerna i sig är för mig en aning själlösa, jag får inte grepp om dem. Kanske om jag skulle ta att läsa del två till åtta…

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Joona Linna-serien:

 1. Hypnotisören
 2. Paganinikontraktet
 3. Eldvittnet
 4. Sandmannen
 5. Stalker
 6. Kaninjägaren
 7. Lazarus
 8. Spegelmannen 
 9. Spindeln (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Spindeln

 1. Jag gillar verkligen Keplers serie! Alla är väldigt mörka och blodiga. Nu är det ganska många år sedan jag läste de första men jag har på senaste tiden funderat på att läsa eller lyssna om dem 🙂

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.