Innan jag glömmer


Ett inlägg om en självbiografisk bok.Nina Gunkes och Helene Arkhems bok Innan jag glömmerDet finns många hemska sjukdomar. En av dem är Alzheimers sjukdom. Demens. Glömska. Det är nåt skamligt kring det. Så kände i alla fall Nina Gunke när hon fick diagnosen. Men sen tänkte hon om och gav i mångt och mycket ett ansikte på sjukdomen. Nån som vågade visa att denna hemska sjukdom kan drabba vem som helst, även en kändis. Tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem skrev hon boken Innan jag glömmer. Fästmön önskade sig den i julklapp och det blev den andra julklappen jag inhandlade 2022. Nu har också jag läst boken.

Skådespelaren Nina Gunke får tuffa minnesluckor. Det är ingen vanlig glömska utan nåt mycket värre. Hon får diagnosen Alzheimers sjukdom, en obotlig sjukdom där hjärnans nervceller förtvinar. Först skäms hon, men sen vill hon försöka bromsa sjukdomen och ta reda på varför just hon drabbats.

I den här boken berättar hon om sitt liv före och efter diagnosen. Hon berättar om allt från besök i vården till sin minnesresa genom livet både på scenen och utanför. Boken har hon skrivit tillsammans med Helene Arkhem vars mamma också drabbats av sjukdomen. Helene beskriver i några korta kapitel hur det är att vara anhörig till en alzheimersjuk person. Boken innehåller en faktadel med frågor och svar om Alzheimers sjukdom.

Mitt minne (!) av Nina Gunke var i hennes roll som Märtha i Hedebyborna. Det var en sån där TV-serie som ”alla” tittade på under ”den tiden”. Visst är det intressant att läsa om hennes karriär och alla spännande människor hon har mött. Men… det mest intressanta är att läsa skildringarna av hur hennes sjukdom kan yttra sig. Vissa skeenden gör att små varningsklockor ringer (”var har jag lagt plånboken/nycklarna?”), andra är helt obegripliga (”jag hittar inte till yogalokalen dit jag har gått miljoner gånger förr”) för den som aldrig har varit i samma situation. Det gör nästan fysiskt ont att läsa vissa delar.

Boken skildrar i ganska korta kapitel livet före och under Nina Gunkes Alzheimerdiagnos. Språket är enkelt utan att vara urvattnat. Det är bra med korta kapitel och enkelt språk, för det är många känslor att ta in, känslor som skapar miljarder tankar…

Fem kronor per köpt bok skänks till Alzheimerfonden. Köp boken. Eller sätt in lite pengar till fonden.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.